tromaktiko: Χρώματα: Χαμηλά επίπεδα εγχώριας ζήτησης, ανάσα από την αύξηση στις εξαγωγές

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Χρώματα: Χαμηλά επίπεδα εγχώριας ζήτησης, ανάσα από την αύξηση στις εξαγωγές



Ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής χρωμάτων εξετάζε-ται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον ...
Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research and Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009 οδήγησε στη συ-νεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια τη διαχρονική κάμψη των πωλήσεων χρωμάτων για οικο-δομές.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της ΠΕΒΧΒΜ, ο συνολικός κύκλος εργασιών της αγοράς κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2016 μειώθηκε κατά 42%. Πάντως, παρά την υποχώρηση αυτή, ο κλάδος αποδεί-χθηκε πιο ανθεκτικός στην ύφεση συγκριτικά με άλλους σχετιζόμενους με την οικοδομή κλάδους, καθώς σημα-ντικό μέρος της εγχώριας ζήτησης προέρχεται από την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, τομέας ο οποίος τα τελευταία χρόνια «προστάτευσε» τις εταιρείες από μεγαλύτερες απώλειες.

Παράλληλα, θετική ήταν και η συ-νεισφορά της αύξησης των εξαγωγών για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν παρουσία σε αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο η ζήτηση που προέρχεται από τον τομέα της οικοδόμησης εξακολουθεί να είναι υποτονική. Αναλυ-τικά, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, όπως εκ-φράζεται με τον αριθμό αδειών, μετά το 2005 επιδει-κνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2015 τις 13.257 ά-δειες και υποχωρώντας οριακά σε σχέση με την προη-γούμενη χρονιά. Έτσι, την τελευταία δεκαετία ο εν λόγω αριθμός εμφάνισε σωρευτική υποχώρηση 86%.

Η αγορά κατοικίας διέπεται από σημαντική κάμψη δραστηριότητας, τόσο στην ανέγερση νέων κτισμάτων όσο και στις αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών. Η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω του περιο-ρισμού των στεγαστικών δανείων, των συνεχών αυξήσεων σεων στη φορολόγηση και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Πάντως, οι τάσεις ομαλοποίησης της οικοδομής είχαν θετική επίπτωση στην παραγωγική δραστηριότητα της αγοράς, καθώς το 2015 –σύμφωνα με το σχετικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ- σημειώθηκε ήπια άνοδος 1,5%.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Απαραίτητη προϋ-πόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομή σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η σταθε-ροποίηση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών ώστε να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα και οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές κατα-στάσεις 19 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

-Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,8%, στα €236,7 εκ.
-Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 5,8% στα €34,74 εκ., ενώ τα ΚΠΦ κατέγραψαν σημαντική άνοδο 34%, στα €20,9 εκ.
-Τα περιθώριο ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 10,1% και 2,1% αντίστοιχα.
-Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε οριακά σε 0,9 προς 1.
-Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε διάστημα 5 μηνών, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για 4 μήνες.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!