tromaktiko: Το πρώτο «πράσινο ομόλογο» από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Το πρώτο «πράσινο ομόλογο» από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή



Η επανάσταση της καθαρής ενέργειας, αν και αναδιαμορφώνει ολόκληρη την παγκόσμια ενεργειακή οικονομία και τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στον πλανήτη, έχει μείνει στο ...
περιθώριο της οικονομικής συζήτησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφού τα μνημόνια και το χρέος μονοθεματικά σχεδόν απασχολούν το ενδιαφέρον του κοινού και το δημόσιο διάλογο.

Ο λόγος είναι απλός. Επανάσταση στην καθαρή ενέργεια σημαίνει επενδύσεις. Όταν οι επενδύσεις ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια οι χαμηλότερες στην Ευρώπη (κυριολεκτικά οι μισές από τις άλλες χώρες), τι συζήτηση να κάνεις;

Καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας τελειώνει και τα πρώτα σημάδια επενδύσεων εμφανίζονται, ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ελλάδα στις αγορές της καθαρής ενέργειας, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πρωτοπορεί χρηματοδοτώντας το δυναμικό πρόγραμμα νέων επενδύσεων της με το πρώτο «πράσινο» εταιρικό ομόλογο, που θα διατεθεί στο ελληνικό επενδυτικό κοινό στις 17-19 Ιουλίου.

Η επανάσταση της καθαρής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο προχωρεί πλέον με τρόπο μη αναστρέψιμο, καθώς στηρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικούς πυλώνες. Την Ευρώπη, την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (παρά τον Trump). Η Ευρώπη απ’ όπου ξεκίνησε η προσπάθεια προχωρεί όχι μόνο με τους φιλόδοξους στόχους για ολοκληρωτική απεξάρτηση της ενεργειακής της βάσης από το πετρέλαιο και το κάρβουνο, αλλά και με τεράστια project στην αποθήκευση ενέργειας και στη διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς ρεύματος. Η Κίνα προχωρεί επίσης ακάθεκτη καθώς έχει πλέον μια τεράστια βιομηχανική βάση στα φωτοβολταϊκά (πέντε από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο) και τις ανεμογεννήτριες (πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο).

Η Ινδία το 2016 είδε το 44% της νέας παραγωγικής δυναμικότητάς της στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ έχει ακόμα να προσθέσει στο ηλεκτρικό της δίκτυό πάνω από 300 εκ. νέους καταναλωτές! Τέλος στις ΗΠΑ, υπάρχει μια τεράστια αντίδραση στην πολιτική Trump για την καθαρή ενέργεια. Αντίδραση που συνασπίζει όχι μόνο τον ίδιο τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και δεκάδες πολιτείες, τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις και μερικούς από τους πιο αξιοσέβαστους ρεπουμπλικάνους. Η πράσινη ενέργεια αναμένεται να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η IRENA (International Renewable Energy Agency), αναμένει ότι μεταξύ του 2015 και του 2025, το κόστος για τα επίγεια αιολικά θα πέσει κατά 26%, για τα υπεράκτια (off shore) κατά 35%, ενώ για τα φωτοβολταϊκά κατά 57%.

Η στρατηγική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση αυτή της καθαρής ενέργειας. Η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής για να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης. Έχει όμως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο). Δυναμικό που ξεπερνά τα 10.000 MW. Έχει επίσης τεράστιες δυνατότητες στη νέα αγορά της αποθήκευσης ενέργειας. Το παράδειγμα της επένδυσής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη βραχονησίδα του Αι Γιώργη και των νέων της έργων αντλησοταμίευσης σε Αμφιλοχία και Κρήτη δείχνει το δρόμο. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είδε την ευκαιρία των ανανεώσιμων πηγών από πολύ νωρίς, εδώ και δύο δεκαετίες και σήμερα η είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο «πράσινο» ομόλογο – green bond (μια που έχει το βασικό χαρακτηριστικό των πράσινων ομολόγων, ότι θα αξιοποιηθεί όλο για πράσινες επενδύσεις), μαζί με ίδια κεφάλαια της εταιρείας και συμπληρωματικό τραπεζικό δανεισμό, θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στο Βέρμιο (22 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 447 MW), την κατασκευή αιολικού πάρκου στο Τέξας (76 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 159,6 MW) και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που επιτέλους ξεκινούν. Οι ανωτέρω επενδύσεις προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αυτά αποτελούν το άμεσο πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρείας (2017-19). Μετά το 2019 ακολουθεί κι ένα δεύτερο κύμα πράσινων επενδύσεων, ακόμα μεγαλύτερο, με αιολικά πάρκα στην Κρήτη και στη Ν. Εύβοια, τα πρωτοποριακά έργα αντλησοταμιεύσεων για αποθήκευση ενέργειας, νέα επενδύσεις στο εξωτερικό κ.ά.

Η επανάσταση της καθαρής ενέργειας ήρθε για να μείνει και στην Ελλάδα και οι επενδύσεις της επόμενης ημέρας ξεκινούν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!