tromaktiko: Στο Πυργί και στην Καλαμωτή τα περισσότερα "δάκρυα" για τη μαστίχα

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Στο Πυργί και στην Καλαμωτή τα περισσότερα "δάκρυα" για τη μαστίχα



Οι μαστιχοκαλλιέργειες στο Πυργί και στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμωτής φαίνεται να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από τη... χθεσινή βροχή που έπληξε και τα νοτιόχωρα. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι αποφασίστηκε ότι και αυτή τη φορά, όπως και για τους πληγέντες της βροχής της 18ης Ιουλίου, θα δοθεί από το συνεταιρισμό ασπρόχωμα σε όσους παραγωγούς το έχουν ανάγκη, προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, σε επικοινωνία που είχαν με τον ΕΛΓΑ συμφωνήθηκε το κλιμάκιο των 3 ατόμων, που ήταν προγραμματισμένο να έρθει στη Χίο τη Δευτέρα για να αποτιμήσει τη ζημιά της προηγούμενης βροχής, να εξετάσει και τις περιοχές που επλήγησαν χθες, οι οποίες – όπως προαναφέρθηκε- είναι κυρίως το Πυργί και παραλιακά της Καλαμωτής, όμως προβλήματα (μικρότερης έκτασης) υπάρχουν επίσης στους Ολύμπους, την Ελάτα, τα Πατρικά, τα Νένητα και το Βουνό.

Νωρίτερα το πρωί ο Γ. Τούμπος είχε εξηγήσει από το Ράδιο «Α» ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στην καταγραφή των ζημιών, δεδομένου ότι η βροχή «χτύπησε» την πιο κρίσιμη περίοδο της παραγωγής, μετά το 3ο -4ο κέντος και εκτός του μαστιχιού που χάνεται, αν υπάρξει καθυστέρηση θα χαθεί και όσο απομένει και μπορεί να παραχθεί από τα επόμενα κεντήματα, που είναι πλέον τα λιγότερα που μπορούν να γίνουν (άλλα δύο ακόμη μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο).. Γι’ αυτό εκτιμά ότι τα στελέχη του ΕΛΓΑ θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με την προηγούμενη φορά επιτρέποντας στους παραγωγούς να αφήσουν το 5% των δέντρων ανέγγιχτα για να δουν τη ζημιά και να συνεχίσουν τη δουλειά στα υπόλοιπα.

«Περιμένουμε να δούμε που θα φτάσει αυτή τη φορά η αξιοπιστία των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και πρέπει να είναι τέτοιες οι αποζημιώσεις που ο παραγωγός να καταλάβει ότι η παραγωγή του είναι ασφαλισμένη, όταν μάλιστα και το κόστος της ασφάλειας είναι πολύ υψηλό.», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!