tromaktiko: Ασκήσεις για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ασκήσεις για να ενισχύσετε τη μνήμη σας



Σε μία από τις πιο λεπτομερείς μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ τρόπου ζωής και κινδύνου άνοιας μέχρι σήμερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν... ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε πολλαπλές υγιείς συμπεριφορές μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια. Η μελέτη του 2013, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, εξέτασε 2.235 άντρες για 30 χρόνια και μέτρησε τη συμμετοχή τους σε πέντε συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής: μη καπνίζοντες, υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τακτική σωματική δραστηριότητα και χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη αλκοόλ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ακολούθησαν τέσσερις ή και πέντε από τις συμπεριφορές ήταν περίπου 60% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση και άνοια.

Εκτός από την καλή διατροφή, η τακτική άσκηση μπορεί να προάγει την αγγειακή υγεία για να βοηθήσει στην προστασία του ιστού του εγκεφάλου. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην άνοια όταν δίνουν λιγότερη προσοχή στα πράγματα γύρω τους. Για το λόγο αυτό καθιστικές και σχετικά παθητικές δραστηριότητες μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου.

Εκτός από μια υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, υπάρχουν τρόποι να δώσετε στον εγκέφαλο τη δική σας προπόνηση χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά:

Η πρωινή σας εφημερίδα είναι μία εξαιρετική αρχή. «Τα απλά παιχνίδια όπως το Sudoku και τα παιχνίδια λέξεων είναι καλά, καθώς και τα κόμικς όπου βρίσκετε πράγματα που είναι διαφορετικά από τη μία εικόνα στην άλλη», λέει ο John E. Morley, MD, διευθυντής του Τμήματος Γηριατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Saint Louis, United States.

Βάλτε τη μουσική στη ζωή σας. Μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο ή να συμμετέχετε σε μια χορωδία. Μελέτες δείχνουν ότι η μάθηση κάτι νέου και σύνθετου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ιδανικό για την μνήμη.

Κάνετε μαθηματικά με το μυαλό σας. Λύστε εξισώσεις χωρίς τη βοήθεια μολυβιού, χαρτιού ή υπολογιστή. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης του εγκεφάλου.


Πάρτε μαθήματα μαγειρικής. Το μαγείρεμα χρησιμοποιεί διάφορες αισθήσεις: μυρωδιά, αφή, όραση και γεύση, που όλα αφορούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό να δοκιμάζετε νέες συνταγές και κουζίνες.

Μάθετε μια ξένη γλώσσα. Η όραση και η ακοή που εμπλέκονται διεγείρουν τον εγκέφαλο. Επιπλέον, ένα πλούσιο λεξιλόγιο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για γνωστική παρακμή.

Δημιουργήστε εικόνες λέξεων. Οπτικοποιήστε την ορθογραφία μιας λέξης στο κεφάλι σας, στη συνέχεια προσπαθήστε να σκεφτείτε οποιεσδήποτε άλλες λέξεις που αρχίζουν (ή τελειώνουν) με τα ίδια δύο γράμματα.

Το παιχνίδι μνήμης

Μια εξαιρετική άσκηση του εγκεφάλου. Ένα εύκολο παιχνίδι είναι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον σας στο δρόμο προς ή πίσω από την εργασία και στη συνέχεια να σχεδιάσετε ένα χάρτη της διαδρομής με όλα όσα θυμάστε. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση κάθε φορά που επισκέπτεστε μια νέα τοποθεσία.

Προκαλέστε τις γεύσεις σας. Όταν τρώτε, προσπαθήστε να εντοπίσετε μεμονωμένα συστατικά στο γεύμα σας, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών βοτάνων και των μπαχαρικών.

Μάθετε ένα νέο άθλημα. Ξεκινήστε να κάνετε μια αθλητική άσκηση που χρησιμοποιεί το μυαλό και το σώμα, όπως γιόγκα, γκολφ ή τένις.

Παιχνίδια Εκπαίδευσης Εγκεφάλου

Όλοι γνωρίζουμε το Sudoku, το οποίο είναι ένα φανταστικό παιχνίδι εγκεφάλου, αλλά και το Ναρκαλιευτή. Ψάξτε για online παιχνίδια μυαλού, τα περισσότερα από αυτά είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπαιδεύουν τις γνωστικές σας ικανότητες, όπως τη μνήμη, την προσοχή, την ταχύτητα, πνευματική ευελιξία, συναισθηματική νοημοσύνη κλπ. Αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν το να ταιριάζετε τα χρώματα, να θυμάστε τα πρότυπα, να απαντάτε γρήγορα (άρα αναπτύσσουν την ταχύτητά σας), να εφαρμόζετε τη λογική σας και άλλα πολλά.

Διασκεδάστε με τις λέξεις

Όνομα, Τόπος, Ζώα, Πράγματα ένα εξαιρετικό παιχνίδι για να αυξήσετε τις γνώσεις σας, αλλά και για να ακονίσετε τη μνήμη σας. Το Scrabble είναι επίσης εκτός από διασκεδαστικό παιχνίδι και μια εξαιρετική άσκηση του μυαλού.

Γεωγραφία

Προσπαθήστε να προκαλέσετε τον εαυτό σας να θυμάται όλα τα ονόματα των ποταμών της χώρας σας, τα ονόματα πόλεων ή τις πρωτεύουσες διαφορετικών χωρών.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!