tromaktiko: Οι στρατηγικοί στόχοι για την ανάπτυξη της περιοχής του ποταμού Αχέροντα

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Οι στρατηγικοί στόχοι για την ανάπτυξη της περιοχής του ποταμού Αχέροντα



Πραγματοποιήθηκε  προχθες  στο Καναλλάκι του Δήμου Πάργας, η ημερίδα διαβούλευσης  για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του...
Προγράμματος  «Ολοκληρωμένων  παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα».

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Πάργας μετέχει μέσω προγραμματικής σύμβασης με άλλους  Φορείς και συγκεκριμένα την  Περιφέρεια Ηπείρου,  το  Δήμο Σουλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,   τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα -Καλαμά, την Αναπτυξιακή Ηπείρου και την ΕΤΑΝΑΜ, στην υλοποίηση του   Προγράμματος για την εξειδίκευση της στρατηγικής και την κατάρτιση αναλυτικού σχεδίου δράσης, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της  περιοχής του ποταμού Αχέροντα, στηριγμένη σε ειδικές μορφές τουρισμού υψηλής ποιότητας και την ανάδειξη του μοναδικού ιστορικού και πολιτιστικού της περιβάλλοντος.

Όργανα της προγραμματικής σύμβασης  είναι η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης που παρέχει τις γενικές κατευθύνσεις και η Ομάδα Σχεδιασμού που με την υποστήριξη της ΜΟΔ Α.Ε. εξειδικεύει τις κατευθύνσεις αυτές, λειτουργώντας στη λογική των κατευθύνσεων της Ε.Ε και του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη- Μπότση,  ο Πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε. Παναγιώτης Πάντος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πάργας Νικόλαος Σμπόνιας,  ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Ευάγγελος Γιαννουλάτος, η Αντιδήμαρχος Σουλίου Βασιλική Ντούκα,  δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των φορέων της Προγραμματικής Σύμβασης.

Το Στρατηγικό Σχέδιο που παρουσιάστηκε από τα στελέχη της ΜΟΔ Α.Ε. Κώστα Αρβανίτη και Αναστασία  Δαλάκα,  περιγράφει την περιοχή παρέμβασης,  τον χρονικό προγραμματισμό και τους τύπους των δράσεων που θα αναπτυχθούν καθώς   προβλέπει παρεμβάσεις που  καλύπτουν τους ακόλουθους 6 στρατηγικούς στόχους (ΣΣ):

-Ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας του μυθικού Αχέροντα.

-Ανάδειξη της ιστορικής αξίας της περιοχής.

-Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

-Οργάνωση υποδομών και επιχειρηματικότητας.

-Ενίσχυση της καινοτομίας ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και προώθησης της απασχόλησης.

-Ανάσχεση των φυσικών κινδύνων και καταστροφών.

Τα επόμενα βήματα, μετά την επεξεργασία των  προτάσεων  που κατατέθηκαν στην ημερίδα διαβούλευσης, είναι  η οριστικοποίηση  του Στρατηγικού Σχεδίου, η κατάρτιση αναλυτικού Σχεδίου Δράσης  που θα περιγράφει  όλες τις απαιτούμενες δράσεις και η κατάρτιση προτάσεων για  πιθανή συγχρηματοδότηση των δράσεων.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!