tromaktiko: Ξένοι αγοράζουν έντοκα, πέφτουν οι αποδόσεις!

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ξένοι αγοράζουν έντοκα, πέφτουν οι αποδόσεις!



«Ανοίγει το παιχνίδι» στην μέχρι πρότινος «κλειστή» αγορά των εντόκων γραμματίων, καθώς αρχίζουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για...
τοποθετήσεις ξένοι θεσμικοί επενδυτές, με τις ευεργετικές συνέπειες αυτής της αλλαγής να γίνονται αισθητές στη σημερινή δημοπρασία τίτλων 6μηνης διάρκειας, όπου καταγράφηκε σημαντική πτώση της απόδοσης.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Δημόσιο διατηρεί μεγάλο στοκ δανεισμού με έντοκα γραμμάτια (το ανώτατο όριο, βάσει του μνημονίου, είναι 15 δισ. ευρώ) και, ως τώρα, το κόστος δανεισμού παρέμενε σταθερό σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς στην αγορά μετείχαν μόνο οι ελληνικές συστημικές τράπεζες και όχι οι επενδυτές του εξωτερικού.

Έτσι, είχε διαπιστωθεί το παράδοξο να έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα και από το 3,7% οι αποδόσεις των διετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ στην προηγούμενη δημοπρασία το Δημόσιο είχε δανεισθεί με 2,70% με τίτλους τρίμηνης διάρκειας.

Το Σin είχε αποκαλύψει από το πρωί ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη σημερινή έκδοση εντόκων (διαβάστε σχετικά εδώ:  http://www.sofokleousin.gr/archives/348088.html) και αναμενόταν διάθεση των τίτλων σε καλύτερη τιμή και με χαμηλότερη απόδοση από την προηγούμενη έκδοση, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Το Δημόσιο άντλησε το ποσό του 1,25 δισ. ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατώτερα του συνηθισμένου, καθώς περιορίστηκε στο 2,70% έναντι 2,97% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας. Ο δείκτης κάλυψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, παρέμεινε σταθερός, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, καθώς οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (1 δισ. ευρώ) σχεδόν κατά 1,3 φορά.

Να σημειωθεί ότι, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, η απόδοση στη διετία υποχωρούσε πριν από λίγο στο 3,648, ενώ στη 10ετία η απόδοση ήταν επίσης μειωμένη, στο 5,332%.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!