tromaktiko: Ανασφάλιστα, πλαστά και «μαύροι κωδικοί»…οι «πληγές» της αγοράς που κλείνουν

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ανασφάλιστα, πλαστά και «μαύροι κωδικοί»…οι «πληγές» της αγοράς που κλείνουν



Παρακολουθώντας την ασφαλιστική αγορά και το ρεπορτάζ του ασφαλιστικού κλάδου, για πάνω... από μια δεκαετία, διαπιστώνουμε ότι η αγορά αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο.

Ειδικά δε την τελευταία πενταετία έχουν γίνει άλματα. Αν ανατρέξουμε πριν το 2010 και δούμε το τότε εποπτικό πλαίσιο και πως λειτουργούσε τότε η αγορά θα δούμε ότι χτίζεται κάτι καινούργιο.

Οι παθογένειες που δημιουργούσε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς, τόσο σε επίπεδο εταιριών όσο και σε επίπεδο διαμεσολάβησης, αρχίζουν να εκλείπουν.

Η μεταφορά της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος η πιστοποίηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών , οι διαδικασίες προσαρμογής και εφαρμογής του Solvency II άλλαξαν κατά πολύ τα δεδομένα της αγοράς.

Επιπλέον, μέσα στην τελευταία πενταετία, οι φορείς των εμπλεκομένων στην ιδιωτική ασφάλιση έδειξαν αποφασισμένοι, πήραν πρωτοβουλίες και εφάρμοσαν διαδικασίες που αναβαθμίζουν τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των ασφαλισμένων οχημάτων ήταν ένα έργο σημαντικό που ανάγκασε και την πολιτεία, έστω και αργά, να εφαρμόσει τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Βέβαια και λόγω της οικονομικής κρίσης είχαμε διάφορα νοσηρά φαινόμενα στον κλάδο αυτοκινήτου, που είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφάλισης στην Ελλάδα, όπως με τα πλαστά ασφαλιστήρια και τις ασφαλιστικές μαϊμού.

Αλλά τώρα μπαίνει «το νερό στο αυλάκι»…και με την ολοκλήρωση της πρώτης πραγματικής ηλεκτρονικής διασταύρωσης θα ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα αυτά.

Όπως επίσης σημαντική για την περαιτέρω εξυγίανση της αγοράς είναι η απόφαση των φορέων της για το πανελλαδικό ενιαίο μητρώο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Ένα έργο που όταν τεθεί σε εφαρμογή, με πρόσβαση στον κάθε πολίτη να γνωρίζει ότι αυτός που του πουλάει ασφάλιση είναι πιστοποιημένος, θα αντιμετωπίσει, σε σημαντικό βαθμό, ένα σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα της αγοράς που είναι οι «μαύροι κωδικοί» για ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!