tromaktiko: Το Ιράν κατηγορεί τον Τραμπ για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Το Ιράν κατηγορεί τον Τραμπ για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή



 «Αυθαίρετες και αντιφατικές» χαρακτήρισε το Ιράν τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που εγείρουν απειλές για τη...
διεθνή ασφάλεια. Παράλληλα απέρριψε τον χαρακτηρισμό του κράτους-ταραχοποιού τον οποίο χρησιμοποιεί ο αμερικανός πρόεδρος όταν αναφέρεται στην Τεχεράνη.

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ κλιμακώνεται μετά την εκλογή του ρεπουμπλικάνου στην αμερικανική προεδρία. Ο Τραμπ έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Ο Μπαχράμ Κασεμί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, έκρινε από την πλευρά του ότι ο Τραμπ μάλλον «θα όφειλε να αναζητήσει τα αίτια για τις ανατροπές και τις εξεγέρσεις στις δικές του αυθαίρετες και αντιφατικές πολιτικές και ενέργειες», καθώς επίσης και σε εκείνες «των συμμάχων του στην περιοχή» του Κόλπου, οι οποίες είναι «αλαζονικές, επιθετικές και κατοχικές», σε δηλώσεις του που μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι εγείρονται νέες απειλές από «καθεστώτα-ταραχοποιούς, όπως αυτά της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Συρίας και τις κυβερνήσεις που τα χρηματοδοτούν και τα υποστηρίζουν».

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ και τον κυριότερο ανταγωνιστή του σιιτικού Ιράν στην περιοχή, για την αστάθεια και τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των δύο επιθέσεων που διαπράχθηκαν τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι.

Το Ριάντ διέψευσε ότι ενεχόταν σε αυτές τις επιθέσεις, την ευθύνη για τη διάπραξη των οποίων ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Μολονότι ο Τραμπ συνεχίζει να επικρίνει την Τεχεράνη, αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «πολύ πιθανό» ο αμερικανός πρόεδρος να αναγνωρίσει ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που υπογράφτηκε με τις μεγάλες δυνάμεις την 14η Ιουλίου 2015, αν και συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις για αυτήν.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!