tromaktiko: Σοκ στον κόσμο του μπαλέτου και το περίφημο Μπολσόι - Τι συνέβη

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Σοκ στον κόσμο του μπαλέτου και το περίφημο Μπολσόι - Τι συνέβη



Το φημισμένο θέατρο Μπολσόι της Ρωσίας ανακοίνωσε την ακύρωση της παγκόσμιας πρεμιέρας ενός μπαλέτου για τον θρυλικό...
Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Την σκηνοθεσία της παράστασης είχε αναλάβει ένας δημιουργός ο οποίος εμπλέκεται σε εγκληματική έρευνα υψηλού επιπέδου, και ακόμη δεν υπάρχουν απαντήσεις για τους λόγους που ένα τόσο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός αναβάλλεται λίγο πριν την πρεμιέρα.

Το έργο επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα την Τρίτη και θεωρούταν μέχρι σήμερα ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα της σεζόν, αλλά σε μια κίνηση που συγκλόνισε τον κόσμο των μπαλέτων, το θέατρο ανακοίνωσε πως αναβάλλεται επ' αόριστον.   Ο Kirill Serebrennikov, σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου είχε αναλάβει την παράσταση αλλά πρόσφατα ανακρίθηκε για φερόμενη υπεξαίρεση κρατικής χρηματοδότησης για τις τέχνες, ενώ έρευνα έγινε και στο σπίτι του.   Αν και θεωρείται ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και επιτυχημένους σκηνοθέτες της Ρωσίας, ο Serebrennikov έχει χάσει την εύνοια των πολιτιστικών αρχών της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια καθώς έχει καταγγείλει την αυξανόμενη λογοκρισία και τις παρεμβάσεις στην τέχνη. Οι υποστηρικτές του Serebrennikov ανέφεραν ότι η ανάκριση του είχε υποκινηθεί από πολιτικά κίνητρα με στόχο να ζημιωθεί η φήμη του.
Ο Serebrennikov δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση όπως αναφέρει ο Guardian, ενώ η διοίκηση του θεάτρου αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα όπου και θα δοθούν απαντήσεις. Οι λεπτομέρειες της παραγωγής του Serebrennikov είχαν κρατηθεί μυστικές, ενώ ακόμη και το όνομα του χορευτή που θα είχε τον κύριο ρόλο ήταν άγνωστο.   Κάποιες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει ανέφεραν πως η παραγωγή περιλαμβάνει άνδρες χορευτές με φορέματα καθώς και απεικονίσεις δημόσιων προσωπικοτήτων που είναι ακόμη εν ζωή. Η πρεμιέρα είχε προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον παγκοσμίως και αρκετοί κριτικοί από διεθνή μίντια θα έδιναν το παρών στην πρεμιέρα.   Τον Μάιο ο Serebrennikov και το κρατικό χρηματοδοτούμενο θέατρό του Gogol Centre, βρέθηκαν στο στόχαστρο ανακριτών σε μια έρευνα για φερόμενη απάτη σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση για τέχνες. Ο ίδιος ο Serebrennikov ανακρίθηκε ως μάρτυρας, ενώ ο σύμβουλος και πρώην διευθυντής της εταιρείας που ίδρυσε συνελήφθησαν.

Οι υποστηρικτές του Serebrennikov αποκάλεσαν τις διώξεις μια πολιτική επίθεση εναντίον της ανεξαρτησίας των τεχνών και ο γενικός διευθυντής του Μπολσόι Vladimir Urin έγραψε στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη διεξαγωγή της έρευνας.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!