tromaktiko: Η συνταγή της Ημέρας: Ριζότο με μελιτζάνες και στραγγιστό γιαούρτι

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Η συνταγή της Ημέρας: Ριζότο με μελιτζάνες και στραγγιστό γιαούρτι



Ριζότο με μελιτζάνες και στραγγιστό γιαούρτι...


Υλικά συνταγής

300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
1 λίτρο ζωμός μυρωδικών
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε κύβους
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
½ κ.γ. ζάχαρη
250ml κρασί λευκό ξηρό
2 μέτρια κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
50γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία συνταγής


Βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε νερό με αλάτι να φύγει πικρίλα.

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (όχι να πάρει χρώμα). Προσθέτουμε το ρύζι και τη μελιτζάνα και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει).

Σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό ζωμό τόσο ώστε να μόλις να καλύπτει το ρύζι.

Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το στραγγιστό γιαούρτι, το μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Διαδικασία συνταγής Βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε νερό με αλάτι να φύγει πικρίλα. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (όχι να πάρει χρώμα). Προσθέτουμε το ρύζι και τη μελιτζάνα και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει). Σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό. Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό ζωμό τόσο ώστε να μόλις να καλύπτει το ρύζι. Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, το στραγγιστό γιαούρτι, το μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!