tromaktiko: “Όταν δεν μπορείς να ακούσεις την φωνή των φτωχών, δεν θα καταλάβεις ποτέ τι σημαίνει δικαιοσύνη”

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

“Όταν δεν μπορείς να ακούσεις την φωνή των φτωχών, δεν θα καταλάβεις ποτέ τι σημαίνει δικαιοσύνη”



Γράφει ο Στέλιος Παπαπέτρου
Μια, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια συνηθισμένη πρακτική επιχειρηματιών, να εγκαταλείπουν τους εργαζόμενους στην τύχη τους...

Η είδηση: «Μία γυναίκα 42 ετών από τα Γιαννιτσά, εργαζόμενη στις επιχειρήσεις Καρυπίδη - πρώην Αρβανιτίδη - και απλήρωτη επί 15 μήνες, έδωσε τέλος στη ζωή της. Στις 12/7/2017». Δίπλα της άλλοι 1.400 συνάδελφοι της, εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία, απλήρωτοι και αυτοί επί 15 μήνες.

Η υπενθύμιση: Σε πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Στο σκεπτικό της απόφασης του το Ανώτατο Δικαστήριο καταλήγει πως: «Μόνη όμως η καθυστέρηση καταβολής του μισθού δεν συνιστά βλαπτική, υπό την εκτεθείσα έννοια, μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, εκτός αν γίνεται δολίως και δη για να εξαναγκασθεί ο μισθωτός σε αποχώρηση από την εργασία του (ΑΠ 381/2012, ΑΠ 795/2007)».

Διαβάζω στον τύπο ότι «Οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι, όπως αυτοί του Καρυπίδη, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες αποτελούν θύματα ενός «ακραίου φαινομένου».  Διαφωνώ κατηγορηματικά, επειδή η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Δεν αποτελεί -δυστυχώς- ακραίο φαινόμενο η απληρωσιά των εργαζομένων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και του 15 μήνες!

Αποτελεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μια συνηθισμένη πρακτική αρκετών επιχειρηματιών απλά να εγκαταλείπουν τους εργαζόμενους στην τύχη τους. 

Μήπως συνηθίσαμε πλέον αυτήν την πρακτική των απλήρωτων εργαζομένων, η οποία έχει αρχίσει και αποκτά σε ορισμένες περιπτώσεις «τερατώδεις διαστάσεις»; Χρησιμοποιώ τον χαρακτηρισμό «τερατώδεις διαστάσεις» με πλήρη επίγνωση. Αυτή η κατάσταση «τρώει» τους ανθρώπους ζωντανούς. Έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αλλιώς για ποιο λόγο το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πρόγραμμα για να καλύψει έως και 46.000 «εγκλωβισμένους εργαζόμενους» σε επιχειρήσεις;  Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη της στο ραδιόφωνο 247 η κ. Αχτσιόγλου, «το πρόγραμμα θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, αλλά και βοήθεια για μετάβαση σε άλλη εργασία. Η υπουργός είπε ότι πρόκειται για περίπου 46.000 εγκλωβισμένους εργαζόμενους και ότι θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ».

Λοιπόν; Είναι ακραίο φαινόμενο η απλήρωτη εργασία ή είναι συνήθης πρακτική στην οποία πρέπει να μπει ένα τέλος;

«O θάνατος της συναδέλφισσας, εργαζόμενης σε κατάστημα της ‘’Καρυπίδης’’ στα Γιαννιτσά, είναι αποτέλεσμα αυτού του βάρβαρου συστήματος», αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων.

Λοιπόν; Ποιος θα αφηγηθεί και θα κρατήσει ζωντανή την μνήμη αυτής της γυναίκας; Πως θα σταματήσει αυτή την βαρβαρότητα; Θα αποδοθεί δικαιοσύνη ή ο τραγικός θάνατος της θα χαθεί μέσα στον «αφρό της επικαιρότητας»;

*Ο Στέλιος Παπαπέτρου, είναι δημοσιογράφος του Ραδιοφώνου 24/7

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!