tromaktiko: Τι να κόψεις για να γίνεις πιο παραγωγικός

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Τι να κόψεις για να γίνεις πιο παραγωγικός



Δεν υπάρχει τίποτα που να σαμποτάρει την παραγωγικότητά σου περισσότερο από τον ίδιο σου τον εαυτό. Ειδικά οι κακές συνήθειες που...
ρίχνουν την παραγωγικότητα και την ακρίβειά σου, κάνοντας σε λιγότερο δημιουργικό.

Ακολουθούν 9 πράγματα που αν τα μειώσεις θα δεις πόσο πιο συγκεντρωμένος και παραγωγικός θα είσαι, είτε έχει να κάνει με τη δουλειά στο γραφείο είτε με τη ζωή την ίδια.

Έχουμε και λέμε.

To ξεκίνημα
Πολλοί συγγραφείς περνούν ατελείωτες ώρες κάνοντας brainstorming για το τι θα γράψουν. Η ουσία είναι όμως ότι πώς θα καταφέρεις να δημιουργήσεις κάτι σπουδαίο αν δεν ξεκινήσεις από κάπου; Όπως πολύ σωστά το θέτει η συγγραφέας Jodi Picoult «μπορείς να διορθώσεις μια κακή σελίδα, αλλά όχι μια άδεια».

Τα notifications
Χρειάζεσαι 15 λεπτά συνεχόμενα για να συγκεντρωθείς σε μια δουλειά, αν το καταφέρεις, μπαίνεις σε παραγωγική φάση. Τη λεγόμενη ροή. Όταν όμως σε αποσπούν τα notifications στο Facebook, στο Whats app και στο Instagram βγαίνεις αυτομάτως εκτός ροής. Κάτι που σημαίνει ότι θέλει άλλα 15 λεπτά για να ξαναβρείς ρυθμό.

Σχετικά: Συμβουλές από τους πλουσιότερους του πλανήτη για να είσαι πιο παραγωγικός

Οι συναντήσεις
Τα meetings στη δουλειά είναι αυτά που πολύ εύκολα μπορεί να σου αποσπάσουν πολύτιμο χρόνο. Θα μου πεις είναι μέσα στο πλαίσιο εργασίας, αλλά εκείνοι που είναι πιο παραγωγικοί προσπαθούν να τα αποφεύγουν όταν είναι εφικτό. Γι' αυτό όταν καλούν σε κάποιο meeting ενημερώνουν εξαρχής ότι θα τηρηθεί με αυστηρότητα το χρονοδιάγραμμα, ώστε να μην πλατιάσει κανένας.

Η άμεση απάντηση στα emails
Οι παραγωγικοί άνθρωποι δεν αφήνουν το e-mail τους να αποτελεί μόνιμη παρεμβολή. Εκτός του ότι έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα στο κάθε πότε τα ελέγχουν κι απαντούν, έχουν λίστα με προτεραιότητες. Κάποια μάλιστα έχουν ρύθμιση αυτόματης απάντησης, που ενημερώνει τον παραλήπτη πότε θα είναι σε θέση να τσεκάρει το μήνυμα.

To snooze
Ο τελευταίος κύκλος του ύπνου είναι αυτός που σε προετοιμάζει για να ξυπνήσεις στην ώρα. Γι' αυτό κάποιες φορές σηκώνεσαι προτού χτυπήσει το ξυπνητήρι. Αν, όμως, το κλείνεις, πατώντας snooze, και ξαναπέφτεις για ύπνο το πιθανότερο είναι να ξυπνήσεις κουρασμένος και κακόκεφος. Άσε που μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ώρες για να συνέλθεις και να μπορέσεις να λειτουργήσεις κανονικά. Οπότε, όσο κουρασμένος κι αν νιώθεις πίεσε τον εαυτό σου να σηκωθείς απ' το κρεβάτι την ώρα που πρέπει.

To multitasking
Αν υπάρχει κάτι που ρίχνει εντελώς την παραγωγικότητά σου, τότε αυτό είναι σίγουρα το λεγόμενο multitasking, να κάνεις δηλαδή πολλά πράγματα συγχρόνως. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι βομβαρδίζονται με πληροφορία και διαφορετικά πράγματα, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν ή να ανακαλέσουν πράγματα στη μνήμη τους.

Ρίξε μια ματιά κι εδώ: Ο μύθος του multitasking

Η αναβολή κάθε δύσκολης δουλειάς
Πέρα απ' τη σωματική κούραση ο οργανισμός καθημερινά κουβαλά ψυχική κούραση. Είναι σαν να κατεβάζει διακόπτη το μυαλό όσο περνούν οι ώρες, οπότε όσο πιο αργά μέσα στην ημέρα μεταθέτεις τις δύσκολες αποφάσεις και δουλειές τόσο πιο δύσκολα θα τα καταφέρεις. Δώσε λοιπόν προτεραιότητα στα πιο απαιτητικά project στην αρχή της ημέρας, που έχεις πιο καθαρό μυαλό.

Το κινητό στο κρεβάτι
Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις πριν κοιμηθείς είναι να ξαπλώσεις με το smartphone ή το tablet στο χέρι. Έχει να κάνει με το φως της οθόνης που κουράζει τα μάτια και εντέλει επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.

Δες κι αυτό: Σταμάτα να κάνεις αυτά τα πέντε πράγματα στο κρεβάτι σου

Η πολλή ζάχαρη
Η γλυκόζη είναι κάτι σαν το καύσιμο του εγκεφάλου. Βοηθά στη συγκέντρωση, ενώ σε τονώνει. Ωστόσο όλα θέλουν μέτρο. Σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη η ιδανική ποσότητα είναι περίπου 25 γρ. γλυκόζης αλλά έχει σημασία πως θα γίνει η πρόσληψή της απ' τον οργανισμό. Ένα αναψυκτικό ή ένα γλυκό θα σου δώσουν πρόσκαιρη ενέργεια, που δεν θα διαρκέσει πάνω από 20 λεπτά, ενώ τροφές όπως το καστανό ρύζι την απελευθερώνουν σταδιακά, ώστε έχεις ενέργεια για περισσότερες ώρες.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!