tromaktiko: Αυξημένος κίνδυνος για τους ασθενείς που διακόπτουν τις στατίνες

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Αυξημένος κίνδυνος για τους ασθενείς που διακόπτουν τις στατίνες



Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των Αμερικανών ηλικίας άνω των 40 ετών λαμβάνουν στατίνες -φάρμακα που ρίχνουν τη...
χοληστερόλη του αίματος- σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Αρκετοί από αυτούς θα σταματήσουν να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα λόγω των παρενεργειών τους. Για παράδειγμα, ο Jonathan McDonagh, ένα 57χρονος σύμβουλος ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Μινεάπολη της Μινεσότα, εγκατέλειψε τις στατίνες όταν είχε πρόβλημα να θυμάται τα ονόματα των ανθρώπων. Αρχικά δεν πίστευε ότι ένα φάρμακο για την υγεία της καρδιάς θα μπορούσε να του θολώνει το μυαλό. Όμως μερικές  μέρες μετά τη λήξη των χαπιών παρέλειψε να πάρει τη νέα συνταγή από το γιατρό του, και ο McDonagh αισθάνθηκε διαφορετικά. Είχε καλύτερη περιφερειακή όραση και μπορούσε να αλλάζει λωρίδες στον αυτοκινητόδρομο χωρίς να αισθάνεται νευρικός. “Ήταν αρκετά δραματικό”, δήλωσε στο CNN κι έτσι αποφάσισε να σταματήσει εντελώς τη λήψη του φαρμάκου.

Τώρα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine από διεθνή ομάδα ερευνητών βρήκε ότι οι ασθενείς που για κάποιο λόγο διακόπτουν τις στατίνες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο ή ακόμη και για θάνατο. Η μελέτη βρήκε ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν συνολκά 16,6% μεγαλύτερο κίνδυνο (να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή να πεθάνουν) μέσα στα 4 επόμενα χρόνια, σε σχέση με τους ασθενείς που δεν διακόπτουν την αγωγή τους.

Οι στατίνες θεωρούνται ως ένα από τα αποτελεσματικότερα φάρμακα κατά των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών αλλά τις παίρνουν οι μισοί από όσους τις χρειάζονται. Επιπλέον, από τους ασθενείς στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί στατίνες, μεγάλο ποσοστό (το οποίο σε κάποιες μελέτες έφθασε ακόμα και το 60%) διακόπτουν τη λήψη τους μέσα σε 2 χρόνια.

Σε αρκετές περιπτώσεις, αιτία για τη διακοπή των φαρμάκων είναι η εμφάνιση παρενεργειών, όπως οι πόνοι στους μυς, οι διαταραχές του ύπνου και τα στομαχικά ενοχλήματα, που οι ασθενείς αποδίδουν στα φάρμακα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι στατίνες όντως είναι υπαίτιες γι’ αυτά τα συμπτώματα, θεωρούν ορισμένοι γιατροί. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα των ασθενών που παραπονούνται για μυϊκούς πόνους, εξακολουθούν να τους έχουν όταν οι γιατροί τους αλλάζουν φάρμακα ή, δίχως να τους ενημερώσουν, τους δίνουν ανενεργές ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι ούτως ή άλλως έχουν μυαλγίες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε άλλη αιτία, πλην των φαρμάκων. Οι μυαλγίες είναι η πιο συχνά αναφερόμενη παρενέργεια των στατινών, καθώς αναφέρονται από το 20% των ασθενών.

Η νέα μελέτη αφορούσε 28.266 ασθενείς που έκαναν θεραπεία με στατίνες και ανέφεραν στους γιατρούς παρενέργειες. Ένα χρόνο μετά την αναφορά των παρενεργειών, το 30% των ασθενών είχαν διακόψει τις στατίνες. Πέραν των ασθενών που εγκατέλειψαν εντελώς τις στατίνες, υπήρχαν και 7.600 ασθενείς οι οποίοι άλλαξαν στατίνη. Από αυτούς, το 27% ανέφερε πάλι παρενέργειες, αλλά στο 84% εξ αυτών δεν ήταν τόσο έντονες ώστε να διακόψουν τη λήψη των φαρμάκων.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!