tromaktiko: Το «κόλπο» για να βουρτσίζει το παιδί καλά τα δόντια του

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Το «κόλπο» για να βουρτσίζει το παιδί καλά τα δόντια του



Μελέτες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) και της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδας (ΣΕΕ) έχουν δείξει ότι τα ...
παιδιά προσχολικής ηλικίας στη χώρα μας δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με την οδοντική υγιεινή.

Συγκεκριμένα, το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο, το 36% έχουν βλάβες από τερηδόνα, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία, το 72% αρχίζουν καθυστερημένα το βούρτσισμα (μετά την ηλικία των 2 ετών), ενώ μόνο το 27% βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα.

Επιπλέον, το 30% των γονέων δεν γνωρίζουν εάν το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι χρήσιμο για την υγεία των δοντιών, ενώ το 40% δεν γνωρίζουν εάν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν έχει φθόριο.

Αν θέλετε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους, βάλτε τους μουσική.

Σύμφωνα με δύο βρετανούς ειδικούς, όταν τα παιδιά ακούν μουσική, κάνουν όσες κινήσεις απαιτούνται για να καθαρίσουν καλά τα δόντια.

Ο καθηγητής κιθάρας στο Brighton Institute of Modern Music Τζιμ Ουϊλιαμς, δημιούργησε μία μουσική εξίσωση για το βούρτσισμα των δοντιών, προκειμένου να βρει πόσες κινήσεις απαιτούνται για τον τέλειο καθαρισμό των δοντιών και ποια τραγούδια τον ενθαρρύνουν.

Η εξίσωσή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τραγούδια που έχουν οκτώ μέτρα και ακολουθούνται από δύο σετ των τεσσάρων μέτρων το καθένα, είναι αυτά που ενθαρρύνουν το βούρτσισμα.

Τα τραγούδια πρέπει επίσης να περιέχουν ένα διπλό ρεφρέν και ένα μεσαίο τμήμα που να δένει τα διάφορα τμήματα του τραγουδιού μεταξύ τους.

Βάσει αυτής της εξίσωσης, ο κ. Ουϊλιαμς κατήρτισε έναν κατάλογο τραγουδιών που της ταιριάζουν καλύτερα, με απώτερο στόχο να βοηθηθούν τα παιδιά να βουρτσίζουν καλά τα δόντια τους.

Πρώτο στον κατάλογο είναι το Gangnam Style. Ακολουθεί το τραγούδι Diamonds της Rihanna, το Somebody That I Used To Know του Gotye, το Troublemaker του Olly Murs, το Heatwave του Wiley και το Call My Name της Cheryl Cole.

«Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τουλάχιστον 35 φορές σε κάθε πλευρά του στόματός τους - χρειάζονται από επτά βουρτσίσματα σε πέντε περιοχές – για να διατηρούν υγιή τα δόντια και τα ούλα τους», δήλωσε η ειδική σε θέματα οδοντικής υγείας Τίνα Τάνα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!