tromaktiko: Γιατί είναι σε θετικό μομέντουμ το Χρηματιστήριο

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Γιατί είναι σε θετικό μομέντουμ το Χρηματιστήριο



Του Δημήτρη Παφίλα
Πάνω από τις 850 μονάδες βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς στο κλείσιμο οι τραπεζικές μετοχές πήραν τα «ηνία» της ...
αγοράς. Το θετικό momentum είναι ασταμάτητο, καθώς νωρίτερα ακόμα κι επιλεγμένοι τίτλοι από μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση κατέγραφαν ισχυρή άνοδο.

Οι ξένοι επενδυτές, αλλά και οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν ξαναβγεί στο «φως» καθώς τώρα είναι ο καιρός για επιχειρηματικά deals, για άντληση φθηνού χρήματος κτλ. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες, και πωλήσεις δανείων - ακινήτων επέστρεψαν και οι τιμές που πραγματοποιούνται υποδεικνύουν μια άνοδο της αγοράς – εξ ου και η θετική ποροεξόφληση.

Βεβαίως, η συνέχιση του γενικότερου θετικού κλίματος θα εξαρτηθεί πλέον απο τις ιδιωτικοποιήσεις – και τις ανακοινώσεις απο το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό κοιτούν πλέον οι ξένες επενδυτικές τράπεζες οι οποίες αναμένουν να λάβουν υψηλές προμήθειες είτε απο την συμμετοχή τους σε ιδιωτικοποιήσεις, είτε απο τα εγχειρήματα χρηματοδότησης ελληνικών εταιρειών. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιές επιχειρήσεις θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν το «παράθυρο» ευκαιρίας που θα ανοίξει με τη ανταλλαγή των ομολόγων του Δημοσίου.

Οι περισσότερες έχουν προσφύγει στις κεφαλαιαγορές, αλλά μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό πως δυο εταιρείες αναζητούν την διέξοδο στις αγορές :
- Τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία αναζητούν κεφάλαια, την ίδια ώρα που οδεύει προς πώληση ο ΔΕΣΦΑ και ξεκινούν οι επενδύσεις στις εξορύξεις.
- Απόφαση για ομόλογο έχει λάβει και η Folli- Follie – η οποία επίσης θέλει να εκμεταλλευθεί τις αγορές εν όψει της λήξεως του ομολόγου 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο την αγορά, διεργασίες υπάρχουν και σε μεγάλο όμιλο ο οποίος διαθέτει θυγατρικές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με βάση ορισμένες φήμες, ο συγκεκριμένος όμιλος οδεύει προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως δείχνουν η εικόνα της αγοράς, το "στοίχημα" είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Αν πιάσει το επόμενο διάστημα τα 0,29-0,30 ευρώ τότε και ο Γενικός δείκτης μπορεί να προσεγγίσει τις 900 μονάδες – ιδιαίτερα αν βγει τελικά στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 853,54 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,22%.

Ράλι της Eurobank στα 1,03 ευρώ με κέρδη 4,04%. Άνοδος 1,09% για την Εθνική Τράπεζα στα 0,372 ευρώ. Κέρδη 3,23% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,256 ευρώ. Κέρδη 1,79% για την Alpha bank στα 2,28 ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% για ΟΤΕ και Μυτιληναίο στα 10,64 ευρώ και 8,44 ευρώ αντίστοιχα.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 114 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 24 εκατ. ευρώ σε ΟΠΑΠ, Eurobank, Αlpha bank και ΟΤΕ.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!