tromaktiko: Αρνητικοί ακόμη οι Έλληνες στη χρήση καρτών για μικροποσά

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Αρνητικοί ακόμη οι Έλληνες στη χρήση καρτών για μικροποσά



Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι συναλλαγές με κάρτα στην Ελλάδα σε σημεία πώλησης, όπως τα ...
περίπτερα και τα μίνι μάρκετ, όπου συνήθως οι δαπάνες των καταναλωτών αφορούν σε μικροποσά. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Intale, μόλις το 2,5% των συναλλαγών σε περίπτερα και μίνι μάρκετ στη χώρα μας γίνεται με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Από την έρευνα, που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2017, προκύπτει μια συνολική απροθυμία των Ελλήνων στη χρήση του «πλαστικού χρήματος» για μικροποσά, καθώς, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, αν και στη χώρα μας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή αύξηση στην χρήση του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγουν τις κάρτες για μικροποσά παραμένει επί της ουσίας ασήμαντο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Intale, το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες σε περίπτερα και μίνι μάρκετ, αυξήθηκε σε μόλις 2,5% το 2017 (από 1,02% που καταγράφηκε από την Intale τον Ιούνιο του 2016). Ανάλογα μικρή παραμένει η συμμετοχή του πλαστικού χρήματος στον τζίρο των εν λόγω καταστημάτων (6,8% το 2017 από 3,18% το 2016).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, τη μεγαλύτερη – συγκριτικά - αύξηση εμφανίζουν τα μίνι μάρκετ, στα οποία οι συναλλαγές με κάρτα υπερ-τριπλασιάστηκαν από 0,87% το 2016, σε 2,86% το 2017, ενώ στα περίπτερα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 1,03% και 2,30%. Αν κάτι ωστόσο επιβεβαιώνει την δυστοκία των πολιτών να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες για μικροποσά, είναι το εύρημα της Intale, ότι η μέση συναλλαγή με κάρτα εξακολουθεί να είναι 14 ευρώ για τα περίπτερα και 19 ευρώ για τα μίνι μάρκετ.

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και τα capital controls που αντικειμενικά εξωθούν τους καταναλωτές στη χρήση καρτών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά για τις μικρο - συναλλαγές τους, ακόμα και όταν έχουν την επιλογή της κάρτας» σχολίασε ο συνιδρυτής και CΕO της Intale, Φάνης Κουτουβέλης.

Η έρευνα

Επισημαίνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα του δικτύου της Intale τα οποία διαθέτουν σύστημα POS. Συνεπώς, όπως σχολιάζει η Intale, στο σύνολο της αγοράς της μικρής λιανικής, η πραγματική χρήση καρτών είναι συγκριτικά ακόμη μικρότερη (σς η εταιρεία δραστηριοποιείται στις εφαρμογές οργάνωσης και διαχείρισης των μικρών σημείων πώλησης).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα καταστήματα του κλάδου, βάσει της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης, και ανάλογα με το δηλωμένο τους ΚΑΔ, έχουν υποχρέωση μέχρι την 27η Ιουλίου να τοποθετήσουν το ειδικό μηχάνημα POS για να μπορούν να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!