tromaktiko: Πανέμορφα ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Πανέμορφα ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα



Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες ιαματικές πηγές σε όλη την Ευρώπη, έρευνα έχει καταγράψει τουλάχιστον 80 τέτοιες. Πολλές συνδυάζουν... βουνό και θάλασσα, θερμό κλίμα, διακοπές και θεραπεία και είναι ιδανικές για ιαματικό τουρισμό, με κάποιες μάλιστα να βρίσκονται κοντά σε τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Τι είναι οι ιαματικές πηγές; Πρόκειται για νερά με θεραπευτικές ιδιότητες που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους προς την επιφάνεια της γης επιδέχονται προσμίξεις με διάφορα φυσικά στοιχεία αποκτώντας έτσι τα μεταλλικά συστατικά τους. Εδώ, θα βρείτε πληροφορίες για τις πιο γνωστές από αυτές.

Καμένα Βούρλα: Βρίσκονται στο νομό Φθιώτιδας και αποτελούν το πληρέστερο θέρετρο της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι δίπλα στη θάλασσα και απέχουν 165 χλμ. από την Αθήνα. Τα νερά αναβλύζουν από τους πρόποδες του βουνού Κνημίδα και όλες οι πηγές έχουν την ίδια σύσταση, αλλά διαφορετική θερμοκρασία. Θεραπεύουν ρευματικές παθήσεις, αρθροπάθειες, παραμορφωτικές αρθρίτιδες, ισχιαλγίες και γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και παθήσεις των αγγείων. Αν και παραμελημένος τουριστικός προορισμός, εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει ιαματικό spa στο ξενοδοχείο Galini Wellness Spa & Resort και σε δυο ιαματικές πηγές λίγο πιο έξω από την πόλη.

Αιδηψός: Η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια στο δήμο Ιστιαίας. Στην Αιδηψό αναβλύζουν θερμές θεραπευτικές πηγές. Το Thermae Sylla Spa Wellness Hotel συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα spa του κόσμου και είναι χτισμένο πάνω στις ιαματικές πηγές της περιοχής όπου το νερό αναβλύζει από πετρώματα βάθους 3000 μέτρων στους 75οC. Η ιστορία του τόπου μετρά πάνω από 20.000 χρόνια. Για όσους δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα, υπάρχει και το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ με 84 ατομικούς λουτήρες, μια μεγάλη πισίνα και γούρνες. Τα εισιτήρια κυμαίνονται ενδεικτικά από 5-7 ευρώ το άτομο (τιμές 2013) για συγκεκριμένο χρόνο χρήσης, ενώ βρίσκει κανείς λουτρά εντός κι εκτός ξενοδοχείων. Τα Λουτρά Αιδηψού είναι διάσημα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στις ρευματικές παθήσεις, χολολιθιάσεις, νεφρολιθιάσεις, τις λοιμώξεις των αιμοφόρων οδών, τα εκζέματα και τις δερματοπάθειες.

Λουτρά Λουτρακίου: Το Λουτράκι βρίσκεται στο νομό Κορινθίας, δυτικά του Ισθμού, 80 χλμ. έξω από την Αθήνα και αποτελεί λουτρόπολη από το 1925. Η ανάπτυξη της περιοχής σαν λουτρόπολη οφείλεται στο ήπιο ξηρό κλίμα της και στις θερμές πηγές της. Το κτίριο της Πηγής χτίστηκε πολύ παλιά όταν ξεπήδησε εκεί μια ιαματική πηγή. Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις των λουτρών Θέρμαι Λουτράκι διατηρούν ακόμα των αέρα των ‘30s. Οι πηγές περιέχουν πολύ χλωριούχο νάτριο και έχουν αποκτήσει θεραπευτικές ικανότητες για παθήσεις του στομάχου, νεφροπάθειες, αρθριτικές και νευραλγικές παθήσεις. Το νερό που πίνεται είναι κατάλληλο γιατί περιέχει μικρή ποσότητα μαγνησίου.

Λουτρά Μεθάνων: Τοποθετούνται γεωγραφικά στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Πρόκειται για τη λωρίδα γης που ενώνει τη χερσόνησο των Μεθάνων με την Πελοπόννησο. Εκεί θα βρείτε το νησάκι των Αγίων Αναργύρων, τη Βρωμολίμνη με τα ανοιχτόχρωμα νερά και έντονη τη μυρωδιά του θείου και το ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο που διατηρείται από παλιά. Πρόκειται για ιαματικά νερά πλούσια σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών που δρουν ευεργετικά σε αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, κατάγματα, νευρώσεις, κοπώσεις, προβλήματα στειρότητας και δερματοπάθειες. Ολοκληρωμένα κέντρα spa και υδροθεραπείας είναι το Methana Volcanic Spa, το υδροθεραπευτήριο Αγίων Αναργύρων Αι Πηγαί και μια μικρή πηγή, το λουτρό του Παυσανία στο χωριό του Αγίου Νικολάου.

Λουτρά Λαγκαδά: Απέχουν 18 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και αποτελούν αρχαιολογικό μνημείο. Η θερμοκρασία των νερών κυμαίνεται μεταξύ 39-41οC και είναι φθοριούχα, θειονατριούχα διττανθρακικά, αλκαλικών γαιών. Είναι κατάλληλα για παθήσεις των αρθρώσεων και των οστών, του κυκλοφορικού, πεπτικού και ουροποιητικού, ήπατος και χολής, γυναικολογικές και ρευματικές παθήσεις. Σε ένα από τα κτίρια μπορεί να κάνει κανείς αμμόλουτρο με νερά των πηγών. Ενδεικτικά, το κόστος είναι 6 ευρώ το άτομο για λουτρό διάρκειας 30 λεπτών σε ομαδικούς λουτήρες, ενώ στις ιδιωτικές δεξαμενές το κόστος ανεβαίνει στα 20 ευρώ τα δύο άτομα για 45 λεπτά.

Λουτρά Πόζαρ: Βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα στο νομό Πέλλας, στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν με τη θερμοκρασία τους να παραμένει σταθερή στους 37οC. Τα νερά αναβλύζουν από τις πηγές σε υψόμετρο 360-390 μέτρα, οι οποίες δημιουργούνται από το βρόχινο νερό που εισχωρεί βαθιά στο έδαφος, θερμαίνεται, ανεβαίνει και στην πορεία του προς την επιφάνεια εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά. Το νερό αυτό θεραπεύει μακροχρόνιες παθήσεις, παθήσεις του κυκλοφορικού και αναπνευστικού, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, της χολής, του πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διάσημο για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Ενδεικτικά, το κόστος στις εσωτερικές δεξαμενές ανέρχεται στα 10 ευρώ το άτομο για 30 λεπτά.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!