tromaktiko: Debate για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - Οι αισιόδοξοι και αυτοί που διαφωνούν

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Debate για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - Οι αισιόδοξοι και αυτοί που διαφωνούν



Η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, αλλά μια πρόωρη κίνηση μπορεί να έχει το τίμημά της, εκτίμησε ο...
Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies.

Μιλώντας στο CNBC, τόνισε πως το timing της επιστροφής της χώρας στην αγορές είναι βασικό: «Αν επιστρέψουν στις αγορές νωρίς, είναι μεγάλο λάθος. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ένα risk premium αρκετών εκατοντάδων μονάδων βάσης για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση. Όλη η ιδιωτική χρηματοδότηση που μπορεί να βρει η Ελλάδα τώρα, θα λήξει πριν τα ευρωπαϊκά δάνεια».

«Η επιστροφή στην αγορά είναι σημαντική, αλλά θα έλεγα ότι είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως έχει σχεδιαστεί και να χρειαστεί μια τέταρτη διάσωση», προειδοποίησε ο Gros.

Πάντως, πηγή που επικαλείται το CNBC ανέφερε στο διεθνές δίκτυο πως ο χρόνος της επιστροφής της χώρας στις αγορές ομολόγων δεν είναι ακόμη γνωστός. «Δεν ξέρουμε στα σίγουρα αν η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα ή θα περιμένει μέχρι το φθινόπωρο», ανέφερε αυτό το πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Bill Blain, επικεφαλής αγορών κεφαλαίου στη MINT Partners, υποστήριξε σε σημερινή του έκθεση: «Οι επενδυτικοί τραπεζίτες μαζεύονται σαν σμήνος σε όλη την Αθήνα, προσπαθώντας να πείσουν το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών να δώσει εντολή για την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων (…) Αναμένουμε πενταετή συμφωνία με κουπόνι περίπου 4,5% την επόμενη εβδομάδα -μετά τη χαλάρωση από τη γαλλική αργία την Ημέρα της Βαστίλης».

«Ό,τι κι αν πιστεύετε ή ό,τι κι αν πω εγώ για την Ελλάδα, αναμένω με βεβαιότητα η νέα συμφωνία να είναι επιτυχία με τεράστιο ξεπούλημα. Ξεχάστε ό,τι κουτσομπολιά έχετε ακούσει για εγχώρια αστάθεια στην κυβέρνηση ή για τέταρτη διάσωση στα σκαριά. Η νέα συμφωνία θα έχει ένα μεγάλο, ζουμερό κουπόνι πάνω από 4%, που απλά δεν θα αντισταθείτε», πρόσθεσε.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!