tromaktiko: «Ανώδυνη» ανακεφαλαιοποίηση Eurobank και Τρ. Αττικής

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

«Ανώδυνη» ανακεφαλαιοποίηση Eurobank και Τρ. Αττικής



Με μια τροπολογία σπάνιας χρηματοπιστωτικής εφευρετικότητας, που θα ζήλευε και ο Γιώργος Αλογοσκούφης, το...
υπουργείο Οικονομικών επιτρέπει στην Eurobank και την Τρ. Αττικής να ανακεφαλαιοποιηθούν… ανώδυνα, μετατρέποντας σε κοινές τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και πληρώνοντας το κράτος με δικά τους ομόλογα.

Με την τροπολογία του υπ. Οικονομικών λύνεται ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι δύο τράπεζες, οι τελευταίες που έχουν… ξεμείνει με προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη στην κεφαλαιακή τους βάση.

Αν οι μετοχές, αξίας περίπου 1 δις. ευρώ, στην περίπτωση της Eurobank, και 100 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση της Τρ. Αττικής,  μείνουν στα ίδια κεφάλαιά τους πέραν της 1ης Ιανουαρίου 2018, οι δύο τράπεζες θα βρεθούν με… τρύπες κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς οι προνομιούχες θα πάψουν να υπολογίζονται στους δείκτες.

Δεδομένου ότι και για τις δύο τράπεζες, η εξαγορά των προνομιούχων με μετρητά είναι εξαιρετικά δύσκολη (δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τέτοια κεφάλαια), η μόνη λύση, βάσει του νόμου Αλογοσκούφη, θα ήταν να μετατρέπονταν οι προνομιούχες σε κοινές υπέρ του Δημοσίου, ώστε να εξακολουθήσουν να «μετράνε» στον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας.

Αυτό, όμως, θα σήμαινε ότι το Δημόσιο θα βρισκόταν ξαφνικά με πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στις δύο τράπεζες, κάτι που θα αραίωνε σημαντικά τη συμμετοχή των άλλων μετόχων και θα τους προκαλούσε μεγάλη ζημιά.

Προκειμένου να ξεπερασθεί ανώδυνα αυτό το σοβαρό πρόβλημα των δύο τραπεζών, το υπουργείο Οικονομικών τους δίνει το δικαίωμα να εξαγοράσουν όχι μόνο μετρητοίς, αλλά και με ομόλογα που θα εκδώσουν υπέρ του Δημοσίου, τα οποία θα δίνουν ετήσια απόδοση στο κράτος τουλάχιστον 6% και θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές των τραπεζών, αν υπάρξει φορολογικό ή εποπτικό γεγονός (μείωση κεφαλαιακής επάρκειας).

Πρόκειται, δηλαδή, για μια νέα γενιά CoCo’s (contingent convertible bonds – ομόλογα μετατρέψιμα υπό όρους σε μετοχές), τα οποία θα επιτρέψουν στις δύο τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν χωρίς να υποστούν οι μέτοχοι τις οδυνηρές συνέπειες της έκδοσης κοινών μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, θα είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμα από το Δημόσιο και δεκτικά εισαγωγής σε οργανωμένη αγορά. Θεωρητικά, αυτό δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να πουλήσει τα ομόλογα σε άλλους επενδυτές.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!