tromaktiko: Patriot για Πολωνία: Συμβολισμός, μικρή ουσία το MoI με ΗΠΑ

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Patriot για Πολωνία: Συμβολισμός, μικρή ουσία το MoI με ΗΠΑ



Πολιτική είναι κυρίως η σημασία του Μνημονίου Πρόθεσης (Memorandum of Intent) το ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την...
Πολωνία, μια χειρονομία που θέλησε η πολωνέζικη κυβέρνηση να «δωρίσει» στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς επί της ουσίας η προμήθεια του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας δεν προωθήθηκε σε σχέση με το σημείο που ήδη βρισκόταν, αναφέρει σε δημοσίευμά της η έγκυρη αμερικανική Defense News.

Η Πολωνία ανακοίνωσε επί της ουσίας ένα σχέδιο δύο σταδίων για την προμήθεια οχτώ (8) συστοιχιών του συστήματος, καθώς πέραν της πολιτικής πρόθεσης για το πρόγραμμα «Wisla», αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές «κόλλησαν», καθώς ανέκυψε διαφωνία στο θέμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε στην απαίτηση της πολωνικής πλευράς και οι δυο πρώτες συστοιχίες να διαθέτουν ένα σύστημα της Northrop Grumman που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στους Patriot των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, το «Integrated Air and Missile Defense Battle Command System», ενώ οι υπόλοιπες έξι συστοιχίες να διαθέτουν καινούργιο ραντάρ 360 μοιρών, που επίσης δεν διαθέτουν στα δικά τους οι Αμερικανοί!

Πώς είναι δυνατόν να δεσμευθούν για κάτι τέτοιο οι Αμερικανοί, όταν το επίμαχο σύστημα αναμένεται να κηρυχθεί σε αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα το νωρίτερο στο τρίτο τετράμηνο του 2022! Άρα μπορεί ο πελάτης να έχει πάντα δίκιο, αρκεί όμως να μην παραβιάζονται και οι κανόνες της λογικής.

Σύμφωνα λοιπόν με το Μνημόνιο που υπέγραψαν οι δυο πλευρές, το χατίρι των Πολωνών θα γίνει, μόνο που θα πρέπει να περιμένουν το 2023… Επίσης, σε μια περίτεχνη διπλωματική διατύπωση, οι Αμερικανοί δεσμεύονται για τη μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας στην πολωνική βιομηχανία, πάντα όμως στο πλαίσιο της πολιτικής που διέπει το θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αίσθηση που επικρατεί, είναι ότι πέραν της πολιτικής πρόθεσης, το Μνημόνιο αφήνει να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές, έως ότου επέλθει συμφωνία για την προμήθεια των Patriot.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!