tromaktiko: Αυτό είναι το νόμισμα που δεν εκδίδεται από τράπεζα αλλά το αγοράζουν όλοι [photo]

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Αυτό είναι το νόμισμα που δεν εκδίδεται από τράπεζα αλλά το αγοράζουν όλοι [photo]



Το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν καν... την ύπαρξη του Κρούγκεραντ. Είναι, όμως, το χρυσό το χρυσό νόμισμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Τι είναι το Κρούγκεραντ; Το χρυσό Νόμισμα της Νοτίου Αφρικής που μέχρι το 1980 αντιπροσώπευε το 90% της παγκόσμιας αγοράς χρυσών νομισμάτων.

Σύμφωνα με την DW, λίγο έξω από τα σύνορα του Γιοχάνεσμπουργκ, του οικονομικού κέντρου της Νότιας Αφρικής παράγεται εδώ και 50 χρόνια το πιο δημοφιλές συλλεκτικό αλλά και επενδυτικό νόμισμα των Γερμανών, κι όχι μόνο, το λεγόμενο Κρούγκεραντ. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 60 εκατομμύρια τέτοια νομίσματα!




Στις 3 Ιουλίου του 1967 κόπηκε το πρώτο νόμισμα Κρούγκεραντ, βάρους μιας ουγκιάς (31,1 γραμμάρια). Αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο νόμισμα στη γερμανική αγορά έχει αξία περίπου 1.136€. Σχεδόν 20€ παραπάνω απ' ό,τι μια αντίστοιχη μπάρα χρυσού. Στη μπροστινή πλευρά του νομίσματος απεικονίζεται μια αντιλόπη ενώ την πίσω πλευρά κοσμεί η εικόνα του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής Πωλ Κρούγκερ, από τον οποίο το νόμισμα πήρε και την ονομασία του.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!