tromaktiko: Πρώτη φορά Αριστερά: Έχεις tablet; - Πλήρωνε φόρο!

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Πρώτη φορά Αριστερά: Έχεις tablet; - Πλήρωνε φόρο!



Με ρύθμιση που κατέθεσε η...
υπουργός της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Λυδία Κονιόρδου, επιβάλλει νέο φόρο για όσους αγοράζουν tablet με μνήμη πάνω από 4 GB - Μάλιστα η υπουργός αρχικά ήθελε να επιβάλλει τους συγκεκριμένους φόρους και στα smartphones

Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής διπλασιάστηκε από 1% σε 2% το τέλος για αγορά tablet. Αποσύρθηκε η αντίστοιχη επιβάρυνση για τα κινητά smartphone. Παραμένουν οι επιβαρύνσεις σε Η/Υ και αναλώσιμα.

Πρακτικά όποια συσκευή αναπαράγει ήχο και εικόνα θα πληρώνει φόρο!!!

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η συγκεκριμένη διάταξη αντιμάχεται τη διεύρυνση της ευρυζωνικότητας.

Είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα τόσο για τον πολίτη, όσο και για το δημόσιο για την απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια που δραστηριοποιούνται.

Με ένα άκρος αντιαναπτυξιακό και σφόδρα φορομπηκτικό τρόπο η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την ανάπτυξη του ελατηρίου εφαρμόζει φόρο 2% για κάθε αγορά tablet στην Ελλάδα με μνήμη RAM άνω των 4 GB σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, για τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η αρχική ρύθμιση του νομοσχεδίου προέβλεπε την επιβάρυνση με 1% τόσο των tablet όσο και των κινητών συσκευών smartphone με εσωτερική μνήμη άνω των 4 Gb.

Τελικά όμως με τροποποποίηση της τελευταίας στιγμής της κυρίας Κονιόρδου η επιβάρυνση διπλασιάστηκε στα tablet ενώ αποσύρθηκε ο φόρος για τα κινητά smartphone.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι η επιβάρυνση σε συσκευές smartphone αποσύρθηκε διότι εκκρεμούν δίκες «με εταιρείες κινητών τηλεφώνων».

Το νομοσχέδιο αναπροσαρμόζει επίσης το ύψος της αντίστοιχης επιβάρυνσης για ηλεκτρονικές συσκευές που ίσχυε ήδη. Ειδικότερα προβλέπεται επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TByte. Επίσης, προβλέπεται επιβάρυνση 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TByte. Η επιβάρυνση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένει στο 2%.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!