tromaktiko: Η Total πάει για απευθείας γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Η Total πάει για απευθείας γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ



Προς τον στόχο «Ονησίφορος» (Onesiphoros West-1), βρίσκεται το γεωτρύπανο West Capella  στο νοτιοδυτικό τμήμα του τεμαχίου «11» και...
σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από το όριο που χωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ από αυτήν της Αιγύπτου, και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από εκεί που άλλωστε έχει ανακαλυφθεί το αιγυπτιακό υπερκοίτασμα "Ζορ" από την ΕΝΙ.
Το West Capella αναμένεται να καταπλεύσει στο σημείο της γεώτρησης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ χθες, το πλωτό γεωτρύπανο έπλεε στα ανοικτά της Αλγερίας με κατεύθυνση προς την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ρεπορταζ εφημερίδας.

Θα πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά από τις δύο της Noble και τις δύο της ΕΝΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», από πλευράς TOTAL έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες και σενάρια ανάλογα με παράγοντες που επηρεάζουν, ακόμα και σε σχέση με ανέμους, καιρικές συνθήκες κ.τ.λ με στοιχεία αποτυπωμένα με κάθε λεπτομέρεια.

Επίσης, το γεωγραφικό στίγμα της προγραμματισθείσας γεώτρησης έχει καθοριστεί εδώ και αρκετό καιρό, ευρισκόμενη σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις νότιες ακτές της Κύπρου, εντός του τεμαχίου «11». Παράλληλα, αναφέρεται πως έντονο παραμένει το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum για τις διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11», από τις TOTAL-ENI, καθώς αυτή θα διεξαχθεί σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από τα όρια με το τεμάχιο «10» στο οποίο κατέχουν τα δικαιώματα.

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το σημείο που θα ξεκινήσει τη γεώτρηση την ερχόμενη εβδομάδα το West Capella. Ήδη, με δύο διαφορετικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύει μία μεγαλύτερη περιοχή στην οποία όλη αυτή την περίοδο διεξάγονται οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση, η οποία έχει έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου, όπως και μια περιορισμένη ζώνη έκτασης 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της πρώτης, στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση και ζητείται η τήρηση απόστασης ασφάλειας από διερχόμενα πλοία, με το μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τους διατυπωμένους λεονταρισμούς της Άγκυρας...

Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και θα συνεχιστεί μέχρι και περίπου το τέλος του Αυγούστου και όταν πλέον το γεωτρύπανο θα έχει φτάσει στο βάθος των 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό, που είναι ο στόχος και η κορυφή του δυτικού τμήματος του προσδοκώμενου κοιτάσματος «Ονισήφορος».

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!