tromaktiko: Επίθεση με σφυρί από τον ρασοφόρο "Πάτερ Κλεομένη" στο δημόσιο γλυπτό Κρίση του Τάσου Νυφαδόπουλου [video]

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Επίθεση με σφυρί από τον ρασοφόρο "Πάτερ Κλεομένη" στο δημόσιο γλυπτό Κρίση του Τάσου Νυφαδόπουλου [video]



Ο αποκαλούμενος ως «πάτερ Κλεομένης» σπάει με σφυρί μέρος του γλυπτού «Κρίση» του Τάσου Νυφαδόπουλου...
30 Ιουνίου 2017, βγήκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που μας έκανε να ανατριχιάσουμε με τη βαρβαρότητά του. 

Ο γνωστός ως ρασοφόρος πάτερ Κλεομένης έχει γίνει γνωστός στο διαδίκτυο από τα βίντεο του στο Youtube που θέτει εκτός λειτουργίας ATM τραπεζών και άλλες πράξεις βανδαλισμού. Αυτή τη φορά όμως, θύμα των πράξεων του δεν ήταν ένα μηχάνημα, αλλά ένα έργο πολιτισμού. Το βίντεο δείχνει τον ρασοφόρο να απευθύνει υβριστικά σχόλια αναφερόμενα στο γλυπτό «Κρίση» του Τάσου Νυφαδόπουλου, χρησιμοποιώντας την έκφραση «σατανιασμένο άγαλμα της νέας εποχής, μασωνικό», να ανεβαίνει στη βάση του έργου και να σπάει το πέλμα και τα δάχτυλα του ποδιού του γλυπτού-ανθρώπου με ένα σφυρί, μέχρι το σημείο που να σπάσει το σφυρί του από τις πολλαπλές κρούσεις.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το γλυπτό «Κρίση» είναι το πρώτο δημόσιο γλυπτό παγκοσμίως με θέμα την κρίση και τις συνέπειες της στον άνθρωπο και την κοινωνία. Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν το 2015, κατόπιν δωρεάς του γλύπτη Τάσου Νυφαδόπουλου στο Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης. Ο γλύπτης εργαζόταν επί 18 μήνες στο έργο αυτό χωρίς να πάρει χρήματα για αυτό. Το γλυπτό βρίσκεται επί της Βουλιαγμένης από το 2015.

Το γλυπτό «Κρίση» έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στα ελληνικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ μέσω των συνεντεύξεων που έδωσε ο γλύπτης για το έργο στο Αμερικάνικο και στο Κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων (Associated Press, Xinhua News Agency), στράφηκε παγκόσμιο ενδιαφέρον στο νεοελληνικό πολιτισμό.

Η επίθεση στο έργο «Κρίση» είναι μία επίθεση στον ελεύθερο λόγο και έκφραση, είναι μια επίθεση στον πολιτισμό που καταπατά τα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη αλλά και του κόσμου. Πρόκειται για μία πράξη βανδαλισμού της δημόσιας περιουσίας που πρέπει να καταγγελθεί.

Ο Τάσος Νυφαδόπουλος παίρνει θέση στο γεγονός μέσω βίντεο που ανέβασε στο Youtube λέγοντας:

«Μιλάω δημόσια για αυτό το γεγονός γιατί αν επιτρέψω να περάσει έτσι είναι σαν να γίνομαι συνένοχος προς όποια άλλη πράξη βαρβαρότητας κάνει στο μέλλον σε δημόσια Τέχνη. Καλώ όλους να μοιραστούν αυτό το βίντεο στα social media που διαθέτουν ώστε να μη μείνουμε σιωπηροί σε μια τέτοια πράξη.»



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!