tromaktiko: Σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ για 16% των εσόδων από ΦΑ σε Τ/κ

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ για 16% των εσόδων από ΦΑ σε Τ/κ



Το ζήτημα του καταμερισμού των εσόδων από το φυσικό αέριο είχε απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις του τέως προέδρου της ...
Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κι όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Εμπορίου και νυν ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, υπήρξε συμφωνία.

Μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί στον ACTIVE 107,4&102,5, ο κ. Συλικιώτης, αναφέρθηκε σε πρόνοια που καταγράφηκε στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ που αφορούσε τον καταμερισμό των εσόδων.

«Βρέθηκε μία λύση γύρω στα 16% στους Τουρκοκύπριους» για τα πρώτα πέντε χρόνια από την υπογραφή λύσης του Κυπριακού.

Στη συνέχεια, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης ο υπολογισμός των εσόδων από το φυσικό αέριο θα γινόταν στη βάση του παραγόμενου ΑΕΠ της ομόσπονδης Κύπρου, «όταν το ΑΕΠ της τουρκοκυπριακής πολιτείας θα έφτανε στο 85% με αυτό της ελληνοκυπριακής πολιτείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κασουλίδης: Άνοιγμα Αμμοχώστου μόνο υπό τον ΟΗΕ ως ΜΟΕ
Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, αρχικά είχαν καταθέσει πρόταση, όπως η κατανομή να γίνεται κατά αναλογία πληθυσμού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιπρότεινε όπως ο υπολογισμός της να γίνει με βάση το παραγόμενο ΑΕΠ, όταν και εφόσον υπάρξει λύση του Κυπριακού στη βάση της λειτουργίας ενός ομόσπονδου κράτους.

Ο ομοσπονδίας προϋπολογισμός, όπως υπέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, δεν θα καταρτίζεται αποκλειστικά με βάση τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Φέρνοντας ως παράδειγμα το ελβετικό μοντέλο υπέδειξε δε ότι σε μία ομοσπονδία αρκετά  από τα έσοδα θα πηγαίνουν στις πολιτείες για σκοπούς ανάπτυξης.

Κλείνοντας κατέληξε στην υπόδειξη ότι ο ομοσπονδιακός αναπτυξιακός προϋπολογισμός θα καθορίζεται στη βάση των εσόδων του ομοσπονδιακού κράτους, τα οποία έσοδα «ευελπιστούμε ότι θα προκύπτουν και μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου».

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!