tromaktiko: Κύπρος: Φυλάκιση 4 ετών σε Βρετανοκύπριο για σκάνδαλο κρέατος αλόγου

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Κύπρος: Φυλάκιση 4 ετών σε Βρετανοκύπριο για σκάνδαλο κρέατος αλόγου



Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών επιβλήθηκε από δικαστή στο Λονδίνο στον κυπριακής καταγωγής επιχειρηματία...
Ανδρόνικο Σιδερά, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος την περασμένη εβδομάδα για τον ρόλο του στο σκάνδαλο της αδήλωτης προώθησης κρέατος αλόγου στην αγορά.

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ο 55χρονος Βρετανοκύπριος, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας τροφίμων Dinos and Sons, με έδρα το Τότεναμ του βορείου Λονδίνου, συνεργάστηκε με δύο ακόμα άτομα, της εταιρείας FlexiFoods από τη Δανία, ώστε να αναμειγνύει χωρίς να το δηλώνει τόνους κρέατος αλόγου με βοδινό κρέας.

Οι δύο φερόμενοι συνεργοί, ο 58χρονος Ούλρικ Νίλσεν και ο 44χρονος Άλεξ Μπιτς, είχαν ομολογήσει την ενοχή τους για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την εξαπάτηση κατά την περίοδο 1/1/2012-30/11-2012. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών και στον δεύτερο 18μηνη φυλάκιση με 12μηνη αναστολή.

Ο δικαστής Όουεν Ντέιβις είπε κατά την αναγγελία της ποινής ότι η απάτη για την οποία καταδικάστηκαν οι τρεις άνδρες δεν περιοριζόταν μόνο στη Βρετανία ή στις υπόλογες εταιρείες. «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που ανησυχεί το κοινό, αλλά το γεγονός είναι ότι ανακαλύφθηκε κατά τύχη και ανέκυψε ως πρόβλημα λόγω της δικής σας δραστηριότητας. Δεν αποτελεί ελαφρυντικό παράγοντα, κατά την κρίση μου, το γεγονός ότι και άλλοι διέπρατταν την ίδια απάτη», ανέφερε ο δικαστής.

Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες των καταδικασθέντων όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου πριν από πέντε χρόνια, προκάλεσαν αμφιβολίες στο κοινό για το φαγητό που έβαζαν στο τραπέζι τους και όχι μόνο για το κρέας που έτρωγαν: «Η εμπιστοσύνη στην αλυσίδα τροφίμων επηρεάστηκε αρνητικά και η αξία των μετοχών μεγάλων σουπερμάρκετ επηρεάστηκε, ενώ παράλληλα είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το άγχος που προκλήθηκε στο κοινό όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Τα θύματα αυτής της συνωμοσίας εξαπάτησης ήταν οι πελάτες».

Ο Σιδεράς αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την ενοχή του, λέγοντας στους ενόρκους ότι το μόνο που έκανε ήταν να αποθηκεύει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του φορτία αλογίσιου κρέατος για λογαριασμό της FlexiFoods.

Το σκάνδαλο της ανίχνευσης αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα που υποτίθεται ότι ήταν 100% βοδινού κρέατος, ξέσπασε το 2013 στη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!