tromaktiko: Γιατί να τρως κάθε μέρα σαλάτα; Υπάρχουν 6 βασικοί λόγοι

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Γιατί να τρως κάθε μέρα σαλάτα; Υπάρχουν 6 βασικοί λόγοι



Από το Μάνο Δημητρούλη, κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο Χαροκόπειου Πανεπιστημίου 
Γιατί να τρως σαλάτα κάθε μέρα; Υπάρχουν 6 βασικοί λόγοι...

 Οι φυτικές ίνες

Είναι ένα συστατικό που απαντάται σε αφθονία σε λαχανικά, φρούτα και προϊόντα σικάλεως και ολικής αλέσεως, πολύ σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βοηθά στην καλύτερη εντερική λειτουργία και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ σε φουσκώνει και καθυστερεί το μεταβολισμό της τροφής, με αποτέλεσμα την αυξημένη αίσθηση πληρότητας για πολλές ώρες μετά τα γεύματα.

Έτσι, οι φυτικές ίνες σε βοηθούν να χάσεις κιλά ή να συντηρούμε υγιές βάρος. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, διάφορων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

 Για να παίρνεις τις 5 μερίδες τη μέρα

Με μία σαλάτα τη μέρα θα αυξήσεις την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και θα γεμίσεις με αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C και Ε, φυλλικό οξύ, λυκοπένιο, α- και β- καροτένιο και άλλα). Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων και καρκίνου.

Για να μειώσεις τη θερμιδική πρόσληψη και να αυξήσεις το αίσθημα του κορεσμού

Εάν έχεις ως στόχο σου τη μείωση βάρους, είναι απαραίτητο ένα γεύμα της ημέρας σου να είναι μια σαλάτα. Μελέτες δείχνουν ότι μια σαλάτα εμπλουτισμένη με μια καλή πηγή πρωτεΐνης μας βοηθά να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων την υπόλοιπη μέρα.

Τα λαχανικά πρέπει να είναι πάνω από 1½ φλιτζάνι και χρειάζεται προσοχή στη σάλτσα και στο ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να μην αυξάνεται πολύ η θερμιδική αξία της σαλάτας. Μια σάλτσα με βάση το βαλσαμικό ξίδι και χυμό ή πουρέ φρούτων είναι συνήθως από τις πιο καλές λύσεις.

Οι σαλάτες είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να προσθέσεις στη διατροφή σου ποιοτικά λιπαρά

Όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο, τα οποία μάλιστα βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των ευεργετικών φυτοχημικών όπως το λυκοπένιο και η λουτεΐνη. Ειδικά η προσθήκη αβοκάντο στις σαλάτες μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των φυτοχημικών μέχρι και οκτώ φορές.

Οι σαλάτες αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης

Τα φρούτα και τα λαχανικά σε μεγάλο μέρος τους απαρτίζονται από υγρά και έτσι συνεισφέρουν στη φυσική ενυδάτωση του οργανισμού. Η επαρκής πρόσληψη νερού σε καθημερινή βάση είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς σχεδόν όλες οι φυσιολογικές και λιποδιαλυτικές διεργασίες απαιτούν το νερό ως απαραίτητο συμπαράγοντα.

Οι σαλάτες είναι οι πιο εύκολες συνταγές για να καταναλώσεις φρέσκα μυρωδικά

Αυτά έχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνες και άλλα φυτικά θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με μελέτες, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού λειτουργώντας θερμογενετικά.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!