tromaktiko: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στην Ευρώπη - Σκάνδαλο με 700.000 μολυσμένα αυγά - Έκτακτη σύσκεψη της ΕΕ

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στην Ευρώπη - Σκάνδαλο με 700.000 μολυσμένα αυγά - Έκτακτη σύσκεψη της ΕΕ



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει εκτάκτως τις χώρες που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων με fipronil αυγών μόλις θα έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις...


"Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε γραπτό του μήνυμα αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

«Πόλεμος» και συλλήψεις για τα μολυσμένα αυγά μεταξύ Ολλανδίας και Βελγίου
Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας για παράνομη χρήση του εντομοκτόνου fipronil σε ορνιθοτροφεία. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επιδρομές σε οχτώ τοποθεσίες στην Ολλανδία και το Βέλγιο και κατέσχεσαν αυτοκίνητα, δέσμευσαν τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα. Οι συλληφθέντες ήταν στελέχη της ολλανδικής εταιρείας Chickfriend, που φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Υπό έρευνα βρίσκεται εκτός από την ChickFriend, ειδικευμένη στον απολύμανση ορνιθοτροφείων και η βελγική προμηθεύτριά της Poultry-Vision.

Νωρίτερα, οι βελγικές αρχές κατηγόρησαν την Ολλανδία ότι είπε ψέματα και απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με το fipronil, που καταπολεμά τις ψείρες και τα τσιμπούρια στα κοτόπουλα, αλλά που μπορεί παράλληλα να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, το ήπαρ και τον θυρεοειδή.

Υπενθυμίζεται ότι τα μολυσμένα αυγά εντοπίστηκαν πριν από δύο εβδομάδες σε βελγικά ορνιθοτροφεία, τα οποία για προληπτικούς λόγους έκλεισαν μαζικά σε μεγάλους αριθμούς. Οι Βέλγοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι καθώς δεν εντόπισαν την δηλητηριώδη ουσία στα αυγά που παρήγαγαν και στη συνέχεια εξήγαγαν στην διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ωστόσο οι ολλανδικές αρχές φέρουν μερίδιο της ευθύνης, καθώς οι εταιρείες που παράγουν και διακινούν το δηλητηριώδες εντομοκτόνο εδρεύουν στην Ολλανδία και θα έπρεπε να παρέχουν προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα της ουσίας, κάτι που όμως δεν έπραξαν με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως σχεδόν 700.000 μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι πιθανό ο αριθμός των αυγών που έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πιο κοντά στις 700.000 απ' ό,τι στις 21.000 που πιστεύαμε προηγουμένως πως είχαμε εισαγάγει», ανακοίνωσε η εν λόγω υπηρεσία στον ιστότοπό της. «Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,007% των αυγών που καταναλώνονται κάθε χρόνο» στη χώρα, πρόσθεσε. Τα αυγά αυτά δεν πωλήθηκαν απ' ευθείας στο κοινό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή προϊόντων τροφίμων. «Πολλά από τα αυγά αυτά αναμίχθηκαν με άλλα αυγά που δεν προέρχονται από τα εν λόγω ορνιθοτροφεία, έτσι τα υπολείμματα του fipronil έχουν αραιώσει πολύ», διευκρίνισε η υπηρεσία. Αν και είναι «πολύ απίθανο τα αυγά αυτά να δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τα προϊόντα που τα περιέχουν και δεν έχουν ακόμη καταναλωθεί θα αποσυρθούν από τα ράφια, υπογράμμισε.

Οι Ολλανδοί μπροστά σε αυτό το σκάνδαλο διατηρούν επιφυλακτική στάση. «Θα γίνουν ανακοινώσεις στον Τύπο μόλις το επιτρέψει η έρευνα, πιθανόν αργότερα σήμερα το απόγευμα», προσθέτει. «Έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία, από κοινού με τους Βέλγους», δήλωσε η Μαρίεκε φαν ντερ Μόλεν, εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας. Αυτό το διατροφικό σκάνδαλο αποτελεί αντικείμενο ποινικών ερευνών στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας, Ντενί Ντικάρμ κατηγόρησε την Ολλανδία ότι αντιμετώπισε με ελαφρότητα τις πληροφορίες αναφορικά με την παρουσία fipronil στα ορνιθοτροφεία της χώρας, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγούς αυγών στον κόσμο. Υποστήριξε πως μια πληροφορία προς αυτή την κατεύθυνση είχαν λάβει οι ολλανδικές αρχές ήδη από τον Νοέμβριο 2016, κάτι που η Χάγη αμφισβήτησε. Σύμφωνα με την εφημερίδα Het Laatste Nieuws, στόχοι των ερευνών είναι οκτώ διευθύνσεις στη Φλάνδρα (βόρειο Βέλγιο). Η φλαμανδική εφημερίδα υποστηρίζει πως πρόκειται κυρίως για εταιρείες εξειδικευμένες στην απολύμανση των ορνιθοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η κρίση των μολυσμένων αυγών, η οποία προέρχεται από το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και από τη Γερμανία (Κάτω Σαξονία) όπου ενέχονται μερικά ορνιθοτροφεία, έχει επιπτώσεις σε άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης στις οποίες παραδόθηκαν τα αυγά αυτά: στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και στο Λουξεμβούργο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!