tromaktiko: Κύπρος: Στην τελική ευθεία η συμφωνία για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των Βάσεων

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Κύπρος: Στην τελική ευθεία η συμφωνία για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των Βάσεων



Στο στάδιο της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται η προκαταρκτική Δήλωση Πολιτικής για τις περιοχές των...
Βρετανικών Βάσεων που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των δύο Βάσεων.

Συνολικά τρεις δήμοι και δεκαέξι κοινότητες στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου θα επωφεληθούν από την εν λόγω Συμφωνία, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό πολεοδομικών ζωνών και πολιτικών ανάπτυξης για τις μη στρατιωτικές περιοχές των βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας.

Συγκεκριμένα, το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, συνολικής έκτασης περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προβλέπεται ότι θα ενταχθεί σε πολεοδομικές ζώνες, ενώ θα αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση και ανάπτυξη της γης εντός των περιοχών αυτών.

Η ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, Συμφωνία υπογράφηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2014 από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Ιωάννη Κασουλίδη και Γουίλιαμ Χέιγκ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο. «Η Συμφωνία φέρνει πλέον ένα νέο αέρα αισιοδοξίας για τους κατοίκους των Βρετανικών Βάσεων και όσους έχουν περιουσίες στις Βάσεις, καθώς ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας…», σημείωνε τότε, σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ακολούθησαν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων για την ετοιμασία και υιοθέτηση της Δήλωσης Πολιτικής.

Για το σκοπό αυτό, συστάθηκε μια αρμόδια επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ως το  συντονιστικό όργανο, των Επάρχων, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Γεωργίας καθώς και εκπροσώπους της Διοίκησης των Βάσεων.


Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!