tromaktiko: Νύχτα κόλασης στον Κάλαμο - Μαίνεται με μεγάλη ένταση η φωτιά

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Νύχτα κόλασης στον Κάλαμο - Μαίνεται με μεγάλη ένταση η φωτιά



Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα σε πευκοδάσος στον Κάλαμο, προς τους Αγίους Αποστόλους...
Στον οικισμό του Καλάμου έχουν καεί 8 σπίτια σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για 15-20.

Αυτή την ώρα υπάρχει αναζωπύρωση της πυρκαγιάς η οποία επεκτείνεται σε 5 μέτωπα αρκετά από τα οποία κατευθύνονται προς την παραλία. Το μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλούσε το Καπανδρίτι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα ωστόσο η νύχτα για τους κατοίκους της περιοχής αναμένεται να είναι μεγάλη.

Αυτή την ώρα, επιχειρούν στο μεγάλο μέτωπο 23 οχήματα με 46 πυροσβέστες, 20 άτομα πεζοπόρο, 15 οχήματα εθελοντών, ενώ οι ΟΤΑ συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης με 13 οχήματα καθώς και 6 υδροφόρες της ΕΔΥΑΠ.



Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά. Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε μικτή περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών.

Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών! Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή του Καπανδριτίου.

O Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται πλέον στην προσπάθεια αποκοπής αυτού του μετώπου. Ωστόσο αυτό δεν εύκολο καθώς η φωτιά προχωράει γρήγορα, δεν μπορεί να ελεγχθεί και ότι όλα προμηνύουν μια δύσκολη νύχτα.



Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν εγκαταλείψει α σπίτια τους και δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που έχουν ξεσπάσει σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Προβλήματα υπήρξαν λόγω και των διακοπών ρεύματος, ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού Παναγιώτης Πέππας σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπήρξε κακός συντονισμός, ότι έχουν καεί ήδη σπίτια και ότι έγιναν ακόμα και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων.



Νωρίτερα, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους δύο κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ξενοδοχείο Kalamos Beach στην παραλία.
Επίσης, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!