tromaktiko: Πώς «σκοτώνεις» το ρολόι σου χωρίς να το καταλάβεις

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Πώς «σκοτώνεις» το ρολόι σου χωρίς να το καταλάβεις



Πιστεύεις ότι αγοράζοντας ένα καλό μηχανικό ρολόι, ένα αντικείμενο που εκ των πραγμάτων είναι ανώτερο τεχνολογικά από τα περισσότερα...
μοντέλα με μπαταρία, ξένοιασες για πάντα όσον αφορά στη συντήρησή του; Όπως και με τα αυτοκίνητα, το να αντικαταστήσεις το πανάρχαιό σου Cinquecento με μια Aston Martin (λέμε τώρα) δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναπάς στο συνεργείο ποτέ ή να προσέχεις πώς θα αλλάζεις τις ταχύτητες και τι καύσιμο βάζεις, έτσι και με το ρολόι σου: Ένα καλό ρολόι έχει κάποιες ευαισθησίες. Πρόσεξε με ti το «σκοτώσεις» χωρίς να το καταλάβεις καν.

Ρύθμισε σωστά την ημερομηνία
Αν δεν διαθέτεις ρολόι με λειτουργία perpetual calendar, τότε κάθε δύο μήνες θα πρέπει να αλλάζεις την ημερομηνία χειροκίνητα. Κάτι που μπορεί να βλάψει το μηχανισμό του πολύτιμου ρολογιού σου, αν το κάνεις τη λάθος στιγμή. Τα γρανάζια που αλλάζουν την ημερομηνία δεν είναι αυτόνομα από τον υπόλοιπο μηχανισμό (αλλιώς πώς θα ήξερε το ρολόι σου να την αλλάξει ακριβώς όταν η ώρα πηγαίνει στο 12 για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα;). Πράγμα που σημαίνει ότι, όταν τη ρυθμίζεις, ο υπόλοιπος μηχανισμός υφίσταται ένα μικρό σοκ. Για να το αποφύγεις, θα το βάλεις στην σωστή ημερομηνία ρυθμίζοντας την ώρα και όχι το παραθυράκι με τα νουμεράκια από το 1 ως το 31.

Κούνα το

Γιατί το αγόρασες αν είναι να το έχεις συνέχεια στη θήκη του, κρυμμένο σε ένα συρτάρι; Φόρα το. Ή τουλάχιστον κούνα το. Υπάρχουν και αυτόματοι κουρδιστές αν θες να το φοράς μια φορά το χρόνο, αλλά δεν θες και να σκουριάζει από αχρηστία. Τα λιπαντικά που υπάρχουν μέσα στο μηχανισμό σιχαίνονται την στατικότητα. Όσο το αφήνεις αχρησιμοποίητο, τόσο περισσότερο κακό του κάνεις -παρ’ ότι εσύ νομίζεις ότι θα το κρατήσεις καινούργιο για πάντα.

Μην το κουρδίζεις όλη την ώρα

Τα περισσότερα μηχανικά ρολόγια είναι πια αυτόματα. Φορτίζονται από την κίνηση του ρολογιού σου. Υπάρχουν ακόμη κάποια χειροκίνητα, με τόσο σύγχρονους όμως μηχανισμούς, που τα προστατεύουν από το υπερβολικό κούρδισμα. Τι γίνεται όμως αν είσαι ο περήφανος ιδιοκτήτης ενός vintage χειροκίνητου ρολογιού; Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις ακριβώς πόσο κούρδισμα χρειάζεται. Ο πιο συνήθης κανόνας είναι να γυρίζεις την κορώνα μέχρι το σημείο που αρχίζεις να νιώθεις αντίσταση. Αν κάποια στιγμή νιώσεις ότι η κορώνα γυρίζει πολύ εύκολα ή ότι κολλάει και αντιστέκεται πάρα πολύ, τότε ήρθε η ώρα να πας το ρολόι σου για service.

Φρόντιζε να είσαι συνεπής στα service του

Κάθε καλό ρολόι χρειάζεται συντήρηση ανά τρία ή τέσσερα χρόνια. Μην το πηγαίνεις για service μόνο όταν χαλάσει κάτι. Γιατί, αν τελικά όντως χαλάσει κάτι, θα σου κοστίσει πολύ πιο ακριβά να το αντικαταστήσεις απ’ ότι αν είχες φροντίσει να το πας σε έναν ειδικό για «καθαρισμό και λίπανση» όταν έπρεπε. Και προς Θεού: Μην πας το πανάκριβό σου Rolex στο ρολογιά της γειτονιάς, εκεί που αλλάζεις την μπαταρία του Swatch σου. Κάθε οίκος προσφέρει εξειδικευμένο service. Εμπιστεύσου μόνο αυτό.

Μην παίζεις με τον χρονογράφο

Ο μηχανισμός του χρονογράφου, παρ’ ότι τόσο συνηθισμένος, είναι από τους πιο δύσκολους εκεί έξω. Γι’ αυτό και ακόμη και μεγάλοι οίκοι προτιμούν να αγοράζουν έτοιμους, από την ΕΤΑ, παρά να σχεδιάζουν το δικό τους από την αρχή. Το γιατί είναι τόσο δύσκολο να κατασκευαστεί ένα calibre χρονογράφου δεν χρειάζεται ανάλυση εδώ. Εσύ κράτα μόνο το ότι για να είναι δύσκολος, είναι και ευαίσθητος. Είναι βέβαια κάπως δύσκολο να αντισταθείς στο να παίζεις όλη την ώρα με τα μπουτόν του, αλλά αν το κάνεις, φρόντισε τουλάχιστον να πατάς για δεύτερη φορά εκείνο της έναρξης / τερματισμού, ώστε ο δείκτης να έχει ακινητοποιηθεί πριν πατήσεις το κάτω μπουτόν που θα τον ξαναστείλει στο 12. Εκτός κι αν διαθέτεις flyback χρονογράφο που με το που σταματά μια μέτρηση, ο δείκτης πηγαίνει αυτόματα στην αρχή.

Μην το βουτάς στο νερό

Όλα τα ρολόγια έρχονται με ένδειξη βάθους μέχρι το οποίο είναι στεγανά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βάζεις όλη την ώρα μέσα στο νερό. Εντάξει, ένα καταδυτικό, αδιάβροχο στα 300 μέτρα, λογικά δεν θα πάθει κάτι (εκτός κι αν έχεις «παίξει» με την κορώνα κι έχεις ξεχάσει να τη βιδώσεις), αλλά το να φοράς το λεπτό σου Piaget που είναι αδιάβροχο στα 5 μέτρα την ώρα που κάνεις ντους είναι μια ανόητη πολυτέλεια.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!