tromaktiko: Η «ήρεμη επανάσταση» των ακτιβιστών επενδυτών στην Ιταλία

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Η «ήρεμη επανάσταση» των ακτιβιστών επενδυτών στην Ιταλία



Των Jennifer Thompson και Rachel Sanderson
Η Ιταλία είναι το νέο πεδίο μάχης των ακτιβιστών επενδυτών. Έχουν ενθαρρυνθεί από...
την βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και την αποδυνάμωση των παραδοσιακών επιχειρηματικών οικογενειών κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρώπης.

Δώδεκα ιταλικές εταιρείες δέχθηκαν παρεμβάσεις ακτιβιστών επενδυτών – δηλαδή μετόχων οι οποίοι τάσσονται δημόσια υπέρ μιας οικονομικής ή διοικητικής αλλαγής – την περασμένη χρονιά, έναντι τεσσάρων το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Activist Insight.

Η ενίσχυση του ακτιβισμού των μετόχων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ακολουθεί το τέλος των σταυροειδών συμμετοχών, οι οποίες έκαναν τις ιταλικές επιχειρήσεις απροσπέλαστες στους ξένους.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης χρέους της Ευρώπης που ξέσπασε το 2010 και η οποία χαλάρωσε τον έλεγχο της ιταλικής κυβέρνησης και των ισχυρών οικογενειών σε πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

Στις ιταλικές εταιρείες που δέχθηκαν πιέσεις από ακτιβιστές την προηγούμενη χρονιά περιλαμβάνονται οι Parmalat και η Mediaset. Το Elliott Management, το γνωστό αμερικάνικο fund, βρίσκεται στα «μαχαίρια» με την ιαπωνική Hitachi για την προτεινόμενη εξαγορά της Ansaldo STS, της ιταλικής εταιρείας εξοπλισμού σιδηροδρομικής σήμανσης.

Ο Τζόζεφ Ουγκούρλιαν, ιδρυτής του Amber Capital, του βρετανικού που έχει ξεκινήσει ακτιβιστικές καμπάνιες στις Parmalat και Mediaset, ανέφερε πως μια σειρά εκδόσεων δικαιωμάτων από ιταλικές εταιρείες την τελευταία δεκαετία έχουν αποδυναμώσει περαιτέρω την εξουσία των παραδοσιακών μετόχων, επιτρέποντας στους ακτιβιστές να μπουν στο κάδρο.

Ανέφερε ότι μια «ήσυχη επανάσταση» έχει συντελεστεί στη Νότια Ευρώπη, η οποία απομακρύνει την περιοχή από την φήμη της ως «έναν κόσμο ελεγχόμενου καπιταλισμού». «Θα υπάρξουν πολλές ψήφοι από ξένους μετόχους. Κατά την κρίση του 2012, δεν υπήρχαν Αγγλοσάξονες μέτοχοι. Τώρα επιστρέφουν» σημείωσε.

Το Amber Capital, το οποίο έχει μερίδιο 4% στην ιταλική εισηγμένη Parmalat, ηγήθηκε πρόσφατα μιας επιτυχημένης κίνησης μετόχων μειοψηφίας κατά του μεγαλομετόχου, Lactalis, της γαλλικής εταιρείας που ήθελε να βγάλει από το χρηματιστήριο την εταιρεία γαλακτοκομικών.

Το Amber έχει επίσης ποσοστό 3% στην Mediaset και πιέζει τον όμιλο να επιλύσει μια νομική διαμάχη με την Vivendi, το γαλλικό κολοσσό. Η διαφωνία ξεκίνησε όταν η τελευταία αποχώρησε από μια συμφωνία εξαγοράς της Mediaset Premium, της τηλεοπτικής υπηρεσίας.

Ωστόσο, ο Νίκολας Μπρουκς, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στο Intermediate Capital Group, τη βρετανική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, ανέφερε πως υπάρχει ακόμα ένας βαθμός πολιτικού ρίσκου στην Ιταλία.

Η χώρα ανακοίνωσε καλύτερη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, αλλά η συνολική οικονομική μεγέθυνση παραμένει υποτονική καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με υψηλά επίπεδα χρέους και ανεργίας. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το αντικαθεστωτικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2009, έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές διαμηνύοντας ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα για το ευρώ αν κερδίσει στις επόμενες εκλογές στη χώρα.

«Το πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία έχει υποχωρήσει για την ώρα, αλλά με τις εκλογές να διεξάγονται πριν από τον Μάιο του επόμενου χρόνου και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμμα να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, είναι ένα ρίσκο που πιθανότατα θα επιστρέψει» σημείωσε.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!