tromaktiko: Γεμιστά με ρύζι, δυόσμο, ξερό κόλιανδρο και σουσάμι

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Γεμιστά με ρύζι, δυόσμο, ξερό κόλιανδρο και σουσάμι



Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Τα λόγια είναι περιττά... Τα γεμιστά της Νένας είναι ότι καλύτερο έχετε δοκιμάσει. Με μπόλικο δυόσμο, κόλιανδρο αλλά και σουσάμι το...
πιάτο μας πλημμυρίζει με αρώματα.

Υλικά

6 μεγάλες ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές
6 μεγάλες πράσινες πιπεριές
Για τη γέμιση

4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (ή περισσότερος δυόσμος)
100 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία (προσοχή μη μαυρίσει και καεί)
1 κουτ. σούπας μαυροκούκι (σε μπαχαράδικα και σε αρκετά σούπερ μάρκετ - συνήθως στο τμήμα με τις πρώτες ύλες ζαχ/κής - κοντά στο μαχλέπι, στη μαστίχα κ.λπ.) - προαιρετικά
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
220 γρ. ρύζι για γεμιστά, όπως φάνσυ, Καρολίνα κ.ά.
2 κουτ. σούπας κόλιανδρος, σε σκόνη
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε από τις ντομάτες και από τις πιπεριές ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι. Με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια από τις πιπεριές. Βάζουμε τη σάρκα των ντοματών στο μούλτι και χτυπάμε ελάχιστα, να ψιλοκοπεί. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις τακτοποιούμε σε ένα ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σάρκα από τις ντομάτες και προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά. Περιχύνουμε με 100 ml από το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες και τις πιπεριές, αφήνοντας κενό 2 εκ. από το χείλος, για να φουσκώσει το ρύζι. Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 200 ml νερό, πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 45 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα γεμιστά και να ροδίσουν ομοιόμορφα στην επιφάνεια.

Συνοδεύουμε τα γεμιστά με φέτα, πράσινη σαλάτα με ελιές και προζυμένιο ψωμί.

Στο ποτήρι μας ένα ξηρό, αρωματικό Μοσχοφίλερο ή τη ροζέ εκδοχή της ίδιας ποικιλίας.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!