tromaktiko: Τα ΘΑ του Αυγούστου που γίνονται πράξη τον Σεπτέμβριο

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Τα ΘΑ του Αυγούστου που γίνονται πράξη τον Σεπτέμβριο



Από την Σόνια Χαϊμαντά
«Θα χάσω κιλά», «θα ξεκινήσω γυμναστική», «θα μάθω μια νέα ξένη γλώσσα», «θα είμαι πιο ήρεμη», «θα διεκδικήσω αύξηση στη δουλειά ...
μου», «θα βρω έναν καλύτερο σύντροφο», «θα κάνω ανακαίνιση στο σπίτι μου», «θα φροντίζω την υγεία μου», «θα κόψω το κάπνισμα», «θα ξεκινήσω βιωματικά σεμινάρια», «θα απαλλαγώ από τοξικούς φίλους», «θα διαβάζω περισσότερα βιβλία». Eνας μακρύς, επίμονος κατάλογος από μεγάλα και μικρά «θα» που συντάσσεται είτε γραπτά είτε νοερά στις παραλίες για να μπει εύκολα στο ντουλάπι της λήθης μόλις οι σελίδες του Αυγούστου στο ημερολόγιο πεταχτούν στα σκουπίδια και το ραντεβού το Σεπτέμβρη αποδειχθεί – για άλλη μια φορά – όχι και τόσο ιδεαλιστικό και ρομαντικό όσο πιστεύαμε.

Πόσες και πόσες φορές ξαπλωμένες στην παραλία μόνες, ή με τους φίλους μας δίνουμε όρκους πίστης στην καλή πλευρά του εαυτού μας, τάζοντάς του περισσότερη και καλύτερη ποιότητα ζωής έχουμε καταστρώσει σχέδια … επί χάρτου με υποσχέσεις που ανανεώνονται αλλά σπάνια εφαρμόζονται;

Γιατί άραγε όταν είμαστε στο γραφείο, στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, στη ρουτίνα μας τέλος πάντων και ονειρευόμαστε τις διακοπές, όταν αυτές οι διακοπές έρχονται – και είναι δυστυχώς πολύ λιγότερες από αυτό που χρειαζόμασταν – γιατί πάλι σκεφτόμαστε το αύριο και την επιστροφή στον Σεπτέμβρη; Τι μας οδηγεί να μην ζούμε το σήμερα, να μην χαιρόμαστε τη Φύση, να μην αφηνόμαστε στις χαρές της θάλασσας, της ανεμελιάς και του ήλιου και πάλι στριφογυρίζουμε διαρκώς στα ίδια και τα ίδια δημιουργώντας τα ΘΑ που θα αθετήσουμε με μαθηματική ακρίβεια; Η μήπως ήρθε η ώρα πριν πάμε διακοπές να φτιάξουμε μια ρεαλιστική βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης με τον εαυτό μας; Μόνες μας χωρίς μάρτυρες και να πούμε ότι τέρμα τελείωσε θα το κάνουμε πάση θυσία; Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε το α΄ ή τον β΄ κύκλο των διακοπών μας έτσι ώστε να φύγουμε ξένοιαστες και κυρίως σίγουρες ότι εκεί που θα πάμε δεν θα μαξιμαλίσουμε, δεν θα βάλουμε μεγάλους στόχους και βάρη στον εαυτό μας με τα οποία ο Σεπτέμβρης θα γελά καθώς δεν θα μπορεί να τα σηκώσει:

Τον λογαριασμό παρακαλώ

Κάντε μια λίστα εσόδων – εξόδων για τις διακοπές και προσοχή! Φυλάξτε ή προνοήστε να υπάρχει κάποιο ποσό βιώσιμο για το διάστημα που είναι ακόμη Αύγουστος και εσείς πίσω στην καθημερινότητα. Μην ξεχνάτε, το ότι επιστρέφετε στο γραφείο δεν σημαίνει ότι πληρώνεστε κιόλας. Επίσης πολύ σημαντικό, βρείτε τρόπο να εξοικονομήσετε χρήματα για το επόμενο Φθινόπωρο και ο πιο έξυπνος τρόπος είναι να βάλετε στόχο μια αγορά, ένα ταξίδι, όχι κάτι υπερβολικό ή μάταιο, κάτι εφικτό, ένα όνειρο που μπορεί να πραγματοποιηθεί αν κάνετε οικονομία (κόψιμο κακών συνηθειών, υπερ-χρήση αυτοκινήτου, μείωση κατανάλωσης ρεύματος, άσκοπες αγορές). Θυμηθείτε, με οικονομίες 2 ευρώ την ημέρα μπορείτε να έχετε στο τέλος του μήνα 60 ευρώ και σε 10 μήνες την αξία των αεροπορικών εισιτηρίων… για ένα ταξίδι στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα. Είναι τόσο απλό….

Υγεία και άσκηση

Μπορεί οι περισσότεροι γιατροί να λείπουν μέσα στον Αύγουστο και τα γυμναστήρια να υπολειτουργούν αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για εκείνες τις εξετάσεις (προληπτικές): αιματολογικές, καρδιολογικές, γυναικολογικές, μαστογραφία, test pap… οφθαλμολογικές… Ετσι θα μας βρει ο Σεπτέμβριος έτοιμες για νέες περιπέτειες ενώ το παζλ της ευεξίας και καλής υγείας θα συμπληρώσει μια συνδρομή στο γυμναστήριο της γειτονίας (πιο μακριά θα απομακρύνει και την προοπτική της συνέχισης της άσκησης).

Τάξη και ασφάλεια…

Μια σημαντική κίνηση είναι να βάλετε τάξη στο σπίτι σας, στη ντουλάπια, την τσάντα σας σε όλα. Πετάξτε άχρηστα πράγματα για εσάς και τους άλλους και χαρίστε: ρούχα, κολώνιες που χαλάνε με τον καιρό και δεν φοράτε, παπούτσια, καλλυντικά, αξεσουάρ, τσάντες, διακοσμητικά, τρόφιμα, ό,τι δεν χρησιμοποιείτε επί δύο χρόνια. Και το πιο σημαντικό: Πετάξτε αναμνηστικά από ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν θέλετε να θυμάστε. Θα αλλάξει όλη η ενέργεια του σπιτιού σας.

Η γνώση είναι δύναμη

Τι θα λέγατε να δημιουργούσατε στο desktop σας έναν φάκελο με τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που θέλατε πάντα να δείτε και δεν το κάνατε; Επίσης ταινίες κλασικές ή βαριές που θα είχε κάποιο νόημα να δείτε τις κρύες νύχτες του Χειμώνα. Καλό θα ήταν να βγάζατε από τη βιβλιοθήκη σας και 2-3 καλά βιβλία ιστορίας. Η γνώση της ιστορίας δημιουργεί μεγάλη δύναμη, θεωρείται η βιταμίνη του μυαλού και δρα ευεργετικά σε κάθε άλλη πληροφορία που δέχεστε.

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας

Αλλάξτε το χρώμα των τοίχων και κάντε το πριν φύγετε για διακοπές έτσι ώστε να επιστρέψετε σε έναν πραγματικά ανανεωμένο χώρο. Ένα όμορφο απαλό λαδί, ένα τουρκουάζ, χρώματα από την παλέτα της ίριδας προσφέρονται για τέλεια χαλάρωση σε συνδυασμό με αλλαγή κουρτινών που θα αλλάξουν εντελώς το ύφος του σπιτιού σας.

Κάντε τη λίστα top 10

Φτιάξτε 5 λίστες, με τα 10 πράγματα που θέλετε να κάνετε αυτή τη σεζόν που ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Τα 10 ρούχα που θέλω να προσθέσω στην γκαρνταρόμπα μου, τα 10 βιβλία που θέλω να διαβάσω τον Χειμώνα (αφήστε 1-2 κενά για νέες κυκλοφορίες βιβλίων), οι 10 ταινίες που θέλω να δω, τα 10 τραπέζια που θέλω να οργανώσω για φίλους, τα 10 ταξίδια – εκδρομές που θέλω να πάω έως το επόμενο καλοκαίρι. Δεν πειράζει που θα κάνετε λιγότερα από αυτά, σημασία έχει ο στόχος.

Η χλωρίδα και η πανίδα του σπιτιού

Οι ψυχολόγοι λένε ότι δεν αρκεί να τα πας καλά με τον εαυτό σου ή τον σύντροφό σου, σημασία έχει να βάλεις στη ζωή σου και κάτι για να φροντίζεις με το οποίο δεν μπορείς να επικοινωνήσεις λεκτικά: ένα μικρό ζωάκι, ένα σκυλάκι, μια γατούλα και φυσικά πολλά φυτά, γλάστρες, δενδράκια και γιατί όχι; ένα μικρό μποστάνι σε ένα παρτέρι που μπορεί να ανταποδώσει κάποια στιγμή…

Αυτογνωσία

Τι θα λέγατε να επιστρέφατε και να σας περίμενε ένας κύκλος σεμιναρίων αυτογνωσίας, να κάνατε ένα μοναδικό δώρο στον εαυτό σας σε θέματα life coaching; Κάποιοι οργανισμοί δίνουν και πιστοποιητικό ή και πτυχίο. Εκμεταλλευθείτε το.

Service και επισκευές

Κλείστε ένα ραντεβού στο συνεργείο για το αυτοκίνητό σας, τη μηχανή, τη βέσπα. Μπείτε στο Φθινόπωρο με αυτήν τη μεγάλη εκκρεμότητα τακτοποιημένη. Επίσης επισκευάστε το ρολόι σας, διάφορα χαλασμένα κοσμήματα, ρούχα, έπιπλα, μαγειρικά σκεύη, είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό και υγιές για την πρακτική πτυχή της ζωής σας.

Αναθεωρήστε

Τέλος αναθεωρήστε παγιωμένες λάθος αντιλήψεις. Μήπως είστε τρομερά αυστηρή με τον εαυτό σας; Μήπως να τελειώσετε με τα συμπλέγματα, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις; Μήπως να θυμηθείτε παλιούς καλούς φίλους και συγγενείς και να τους δείτε πριν φύγετε διακοπές ή πριν μπει ο Σεπτέμβριος; Μήπως να ξεκαθαρίσετε με τοξικούς φίλους ή με έναν σύντροφο που σας βασανίζει; Ξέρουμε «δεν χωρίζεις κατακαλόκαιρο». Αλλά μήπως ήρθε η ώρα να πούμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο έχοντας κλείσει τους λογαριασμούς;

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!