tromaktiko: Αντίο από Έιντε στην Κύπρο που μπήκε σε προεκλογική τροχιά

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Αντίο από Έιντε στην Κύπρο που μπήκε σε προεκλογική τροχιά



Στη Κύπρο για να αποχαιρετήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων βρέθηκε χθες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος στη συνέχεια θα...
επιστρέψει στη Νορβηγία όπου θα διεκδικήσει έδρα στη Βουλή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο εξωτερικών της χώρας.

Ο κ. Έιντε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ το βράδυ θα παραθέσει αποχαιρετιστήρια δεξίωση στην οποία έχει προσκαλέσει τους δύο ηγέτες οι οποίοι θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την σύνοδο του Κραν Μοντανά στην Ελβετία. Ο κ. Έιντε θα έχει επίσης συναντήσεις με πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές για να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους, όλη την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Τελευταία πράξη της εμπλοκής του στο Κυπριακό θα είναι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ την οποία θα ετοιμάσει ο κ. Έιντε και θα αναφέρεται στα γεγονότα του Κραν Μοντανά, ώστε να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.  Στην έκθεση δεν αναμένεται να επιρρίπτονται ευθύνες σε καμία πλευρά, ώστε να μείνει ανοικτή η πόρτα για επανέναρξη των συνομιλιών κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καθοριστεί πότε οι συνθήκες θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018 στη Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αν και μέχρι στιγμής δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του όλα δείχνουν ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος. Την υποψηφιότητα τους έχουν επίσης εξαγγείλει, ο πρώην υπουργός Υγείας και αντίπαλος του κ. Αναστασιάδη και το 2013, Σταύρος Μαλάς, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, που υποστηρίζεται επίσης από τα κόμματα ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ενώ αναμένεται να υποβληθούν και άλλες υποψηφιότητες.

Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε δείχνει υπεροχή του κ. Αναστασιάδη έναντι των άλλων υποψηφίων τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!