tromaktiko: Τα βασικά συστατικά μιας δίαιτας

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Τα βασικά συστατικά μιας δίαιτας



Οι γιορτές πέρασαν, αφήνοντας ενδεχομένως μερικά «παραπανίσια» κιλά σε κάποιους από εσάς...

Κατ’ επέκταση, η αναζήτηση της πιο αποτελεσματικής δίαιτας που θα διώξει γρήγορα τα περίφημα «κιλά των γιορτών» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αυτήν την περίοδο. Μήπως όμως, αντί να στοχεύσετε σε κάποια δίαιτα «εξπρές» ή «αποτοξίνωσης» προκειμένου να ξεφορτωθείτε τα περιττά κιλά, είναι προτιμότερο να θέσετε μικρούς εφικτούς στόχους για τη βελτίωση των διατροφικών σας –και όχι μόνο- συνηθειών συνολικά; Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως οι μικρές αλλαγές είναι πιθανότερο να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμα και να οδηγήσουν σε μια σταδιακή απώλεια βάρους που θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε.

Κι επειδή η αρχή της χρονιάς ενδείκνυται για θέσπιση νέων στόχων, παρακάτω θα βρείτε 6 προτάσεις για μικρές αλλαγές που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση του βάρους αλλά και στη βελτίωση της υγείας σας.
Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να εντάξετε αυτούς τους στόχους στη «λίστα» του 2015, υποσχόμενοι στον εαυτό σας ότι αυτή τη φορά θα τους τηρήσετε:

Φροντίστε να καταναλώνετε πρωινό καθημερινά. Έχει φανεί πως η συστηματική κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά και στη διατήρηση της απώλειας. Καταναλώνοντας ένα ισορροπημένο πρωινό θα μπορέσετε να ελέγξετε καλύτερα το αίσθημα πείνας και κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση τροφής στα επόμενα γεύματα.

Μην παραλείπετε γεύματα. Κατανείμετε την τροφή σας σε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου). Θυμηθείτε πως παραλείποντας γεύματα ή σνακ δε θα πετύχετε πιο γρήγορη απώλεια βάρους. Αντίθετα, το αποτέλεσμα θα είναι να αισθάνεστε περισσότερο πεινασμένοι, κάτι το οποίο μπορεί να σας οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής.

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Φροντίστε ώστε κάθε γεύμα και ενδιάμεσο σνακ να περιλαμβάνει μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα προσφέρετε στον οργανισμό σας πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, αλλά παράλληλα θα χορτάσετε, μειώνοντας την ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος. Επιπλέον, η επιλογή φρούτων ή λαχανικών ως ενδιάμεσων σνακ, σε αντικατάσταση άλλων «ανθυγιεινών» τροφίμων θα συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής σας πρόσληψης.

Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης. Η υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες θα βοηθήσει στο να αισθανθείτε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και να χορτάσετε καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα. Παράλληλα, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν πρόβλημα δυσκοιλιότητας που ενδεχομένως να δυσκολεύει την απώλεια βάρους.

Κάντε το νερό ρόφημα «πρώτης επιλογής». Επιλέξτε το νερό ως το κύριο ρόφημα που καταναλώνετε και περιορίστε την κατανάλωση αναψυκτικών, φρουτοποτών και χυμών με προσθήκη ζάχαρης, ώστε να μειώσετε το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Δραστηριοποιηθείτε. Βάλτε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας επιλέγοντας ένα είδος άσκησης που σας ευχαριστεί, είτε αυτό είναι ένας γρήγορος περίπατος στο πάρκο ή κάποιο άθλημα. Παράλληλα, επιλέξτε δραστήριους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο για κοντινές αποστάσεις και η χρήση της σκάλας έναντι του ασανσέρ και περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε σε καθιστικές δραστηριότητες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!