tromaktiko: Η νέα δύναμη της ουγγρικής πολιτικής

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Η νέα δύναμη της ουγγρικής πολιτικής



Σε μία χώρα όπου ο νυν πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν «βλέπει» στις δημοσκοπήσεις, για τις εκλογές του 2018, το κόμμα του να αγγίζει ...
ποσοστά της τάξεως του 50%, το έδαφος δεν φαίνεται εύφορο για την ανάδυση νέων πολιτικών δυνάμεων. Στις συνθήκες αυτές, όμως, το κεντρώο κόμμα «Momentum», που έγινε γνωστό για τις  επιτυχημένες προσπάθειες  του να σταματήσει την καμπάνια της Ουγγρικής κυβέρνησης για ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2024, φαίνεται να κερδίζει έδαφος ειδικά στην πρωτεύουσα, με τις πιο συντηρητικές δημοσκοπήσεις να προβλέπουν αύξηση τουλάχιστον 100% στα ποσοστά του.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του, τον 28χρονο András Fekete-Győr, το «Momentum», δεν στοχεύει απλά στην είσοδο στο κοινοβούλιο στις προσεχείς εκλογές, αλλά σε μία γενική μεταμόρφωση της Ουγγαρίας σε μία «μοντέρνα, ψηφιακή χώρα, εντός της ευρωζώνης, στον πυρήνα της Ευρώπης».

Ο βασικός, εκλογικά, και όχι μόνο στόχος του κόμματος είναι οι χιλιάδες Ούγγροι, που ζουν στο εξωτερικό, και σύμφωνα με τον αρχηγό του, θα επέστρεφαν στη χώρα τους αν οι συνθήκες ήταν σωστές.

Ενδιαφέρον προσελκύουν επίσης οι σημαντικές ομοιότητες μεταξύ του νυν Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν και του ηγέτη της ανερχόμενης δύναμης «Momentum», αφού και οι δύο ξεκίνησαν την πολιτική τους δράση σε πολύ νεαρή ηλικία, και κατάφεραν να φέρουν κόμματα που οι ίδιοι δημιούργησαν στο προσκήνιο.

Οι βασικές κριτικές κατά του κινήματος, στοχεύουν στην χαλαρή πολιτική ατζέντα του, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν αφελές και άλλου να φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν τα μέλη του πως «δεν έχουν ιδέα από πολιτική».

Τα μέλη του κόμματος δηλώνουν παρόλα αυτά αισιόδοξα για το μέλλον, με το βασικό τους στόχο αυτή την περίοδο να είναι η ανάπτυξη εφαρμογής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους Ούγγρους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις εκλογές. Εάν η εφαρμογή είναι έτοιμη πριν από τις εκλογές του 2018, τα ποσοστά του κόμματος αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!