tromaktiko: Μέδουσες σε περιοχές του Κυπαρισσιακού Κόλπου χωρίς όμως ανησυχία

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μέδουσες σε περιοχές του Κυπαρισσιακού Κόλπου χωρίς όμως ανησυχία



Ανησυχία προκαλεί το φαινόμενο με την ενδημική εμφάνιση μεδουσών τώρα και σε περιοχές του Κυπαρισσιακού κόλπου σύμφωνα με... αναγνώστες μας καθώς το φαινόμενο παρατηρούν από κοντά οι αρμόδιοι φορείς πρόσφατα σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Το θέμα της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών επανέφερανστην Ολομέλεια της Βουλής, με ερώτησή τους προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης με τον βουλευτή Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Στην απάντηση των υπουργείων, υποστηρίζεται ότι το φαινόμενο της τρομακτικής αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών δεν οφείλεται στην υπεραλίευση και κάπως έτσι οδηγούμαστε στην κατάρριψη αυτής την άποψης που έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό ως κύριο αίτιο του προβλήματος.

Ήδη μέδουσες εμφανίστηκαν στην περιοχή Μπραζέρι στο Καλονερό, καθώς και σε περιοχές βόρεια της Τριφυλίας καθώς σύμφωνα με τους αναγνώστες που μας έδειξαν δείγματα ο πληθυσμός τους δεν είναι ανησυχητικός αλλά σε κάθε περίπτωση το γεγονός προβληματίζει, λόγω της σπάνιας θαλάσσιας χλωρίδας που υπάρχει στην περιοχή.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Σοβαρό ρόλο έπαιξε και η αλιεία στην ραγδαία ανάπτυξη του πληθυσμού των αντιπαθητικών θαλάσσιων ασπόνδυλων, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες των υπουργείων, η κύρια αιτία του προβλήματος είναι οι νόμοι της φύσης. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ενδημικό φαινόμενο που κάνει τον κύκλο του κάθε οκτώ χρόνια και προκαλεί αναστάτωση στις περιοχές που εμφανίζεται.

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μαζί με τους δήμους της περιοχής, αιφνιδιάστηκε από την μεγάλη διάσταση που έχει λάβει το θέμα με τις μέδουσες ενώ -ακόμη και σήμερα- παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν έχει εντοπιστεί τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το πρόβλημα του Κορινθιακού «ακουμπά» τέσσερις Περιφέρειες και ουσιαστικά αποκαλύπτει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σε επίπεδο διαπεριφερειακής συνεννόησης και συνεργασίας για το περιβάλλον. Ακουμπά βέβαια και κεντρικά την κυβέρνηση η οποία επίσης δεν έχει κάποιο έτοιμο πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!