tromaktiko: Οι κανόνες υγιεινής εξασφαλίζουν υγεία στις διακοπές σας

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Οι κανόνες υγιεινής εξασφαλίζουν υγεία στις διακοπές σας



Γύρω στο Δεκαπενταύγουστο είναι η εποχή που αδειάζουν οι πόλεις. Και οι «τελευταίοι των Μοϊκανών» εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ για... να πάνε τις πολυπόθητες διακοπές που περιμένουν όλο το χρόνο. Όσο κι αν βιαζόμαστε να φύγουμε όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα. Οι διακοπές είτε σε βουνό, είτε σε θάλασσα, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας. Το κατάλληλο ντύσιμο και η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής θα μας προφυλάξουν από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ντύσιμο και υγιεινή για τις διακοπές σας

Όποιος κι αν είναι ο προορισμός σας, να ξέρετε ότι το μπάνιο στη θάλασσα, στην πισίνα ή στα ξενοδοχεία ενέχει κινδύνους και μόνο από το γεγονός ότι το μοιράζεστε με εκατοντάδες ανθρώπους, αγνώστους υγιεινής. Για να αποφύγετε στην επιστροφή σας δυσάρεστες εκπλήξεις που θα σας έχει δημιουργήσει η αλλαγή του περιβάλλοντος, πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες:

Αν ο προορισμός σας είναι κοντά στη θάλασσα, αποφύγετε να ξαπλώνετε κατευθείαν πάνω στην άμμο, γιατί αυτό μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη και τη μετάδοση επιβλαβών μικροβίων.

Αποφύγετε να φοράτε συνθετικά εσώρουχα, καθώς ειδικά στα πολύωρα ταξίδια, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και αλλεργίες. Το ίδιο ισχύει και για τα εσώρουχα που έχουν χρωματιστεί με συνθετικά χρώματα. Προτιμήστε λευκά, βαμβακερά εσώρουχα.

Αν μένετε σε διαμέρισμα με άλλες οικογένειες και μοιράζεστε ένα μπάνιο, πρέπει να φροντίσετε ποτέ να μην χρησιμοποιείτε- ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή- σφουγγάρια που έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι.

Ειδικά τα νεαρά κορίτσια θα πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και στις διακοπές τους, που συνήθως χαλαρώνουν και τους ξεχνάνε.

Για τους λάτρεις των σπορ ή της πισίνας

Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν να κάθεστε στο χείλος της πισίνας ή στους πάγκους των αποδυτηρίων χωρίς ρούχα ή χωρίς να απλώσετε πρώτα την πετσέτα σας. Η μετάδοση των ιών και των μυκήτων δεν γίνεται με την επαφή με προσβεβλημένα άτομα, αλλά και με αντικείμενα που μπορεί να είναι μολυσμένα.

Φοράτε, όποτε αυτό είναι δυνατόν, βαμβακερά ρούχα, που μειώνουν την ανάπτυξη των μυκήτων, οι οποίοι αναπτύσσονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Βγάλτε το μαγιό σας μόλις φτάσετε στα αποδυτήρια και κάντε ένα καλό ντούς χρησιμοποιώντας κάποιο απλό ειδικό υγρό σαπούνι. Τέλος σκουπιστείτε με προσοχή για να απομακρύνετε κάθε υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

Στην επιστροφή των διακοπών

Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από έξαρση των προβλημάτων γυναικολογικού χαρακτήρα. Ειδικά το καλοκαίρι ή αμέσως μετά, αυξάνονται τα περιστατικά από:

Μυκητιάσεις

Μικροβιακές κολπίτιδες

Ιογενείς λοιμώσεις

Λοιμώξεις του κύκλου

Αν λοιπόν νιώσετε φαγούρα, παρατηρήσατε ασυνήθιστα εκκρίματα, φλεγμονή, ενόχληση στη διούρηση, ή διαταραχή του κύκλου μην αμελήσετε να επισκεφτείτε αμέσως τον γυναικολόγο σας.

Σε περίπτωση συχνών ερεθισμών

Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας στις οποίες εξαιτίας του στρές ή μετά από κάποια αρρώστια εμφανίζεται αυξημένη πιθανότητα μολύνσεων και ερεθισμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, που θα σας προτείνει ειδικό αντιβακτηριδιακό καθαριστικό το οποίο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε μεγαλύτερες επιπλοκές.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!