tromaktiko: Χάπι της επόμενης μέρας: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε - Αποτελεσματικότητα και παρενέργειες

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Χάπι της επόμενης μέρας: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε - Αποτελεσματικότητα και παρενέργειες



Το χάπι της επόμενης μέρας αποτελεί μια έκτακτης ανάγκης μέθοδο αντισύλληψης που προλαμβάνει την εγκυμοσύνη σε περίπτωση που η σ......αλική επαφή έγινε χωρίς ή με ανεπαρκή αντισύλληψη...
Πόσο έγκυρο, ωστόσο, είναι και ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον γυναικείο οργανισμό;

Tι είναι το χάπι

Η μαιευτήρας γυναικολόγος κ. Βασιλική Χατζηραφαήλ αναφέρει πως πρόκειται για ένα χάπι προγεστερόνης που χαλάει την οιστρογονική εικόνα του ενδομητρίου προκειμένου να μη γίνει εμφύτευση εμβρύου σε περίπτωση γονιμοποίησης ωραρίου. Ονομάζεται επίσης και "επείγουσα αντισύλληψη" ή "αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης" (στα αγγλικά "emergency contraceptive pill" ή "plan B").

Πότε συνιστάται η λήψη του

To χάπι χορηγείται συνήθως όταν η γυναίκα ξεχάσει να λάβει το αντισυλληπτικό χάπι ή εάν το προφυλακτικό «βγει/σπάσει», καθώς επίσης όταν ο σύντροφος δεν αποσύρει το πέος έγκαιρα και εκσπερματίσει μέσα στον κόλπο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της "έκτακτης αντισύλληψης" είναι να ληφθεί το χάπι το συντομότερο δυνατό μετά την σεξουαλική επαφή, μιας και η αποτελεσματικότητά του αρχίζει να μειώνεται καθώς περνά χρόνος από τότε που έγινε η σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι η δράση του

Το χάπι εμποδίζει τις ωοθήκες από το να απελευθερώσουν το ωάριο, παρεμποδίζει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί και ταυτόχρονα εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας και έτσι να ξεκινήσει η κύηση.

Πόσο αποτελεσματικό είναι

Το "χάπι της επόμενης μέρας" περιέχει μια γνωστή ορμόνη, την προγεστερόνη, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της οποίας έχουν τεκμηριωθεί με μελέτες που έγιναν με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η δράση του εξαρτάται από τη φάση του γυναικείου κύκλου. Αν η ωορρηξία έχει ήδη γίνει, τότε το χάπι θα εμποδίσει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο. Αν έχει γίνει ήδη η γονιμοποίηση, το χάπι δεν θα επιτρέψει στο γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα. Αν όμως το γονιμοποιημένο ωάριο έχει ήδη εμφυτευφθεί στη μήτρα, το χάπι δεν μπορεί να προσφέρει κανένα αποτέλεσμα. Η κ. Χατζηραφαήλ υπογραμμίζει πάντως ότι το «χάπι της επόμενης μέρας» είναι κατά 90% αποτελεσματικό. Υπάρχει ένα ποσοστό 10% που αφήνει πιθανότητες για εγκυμοσύνη.

Παρενέργειες

Η κ. Χατζηραφαήλ επισημαίνει ότι το χάπι έχει τρεις πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον γυναικείο οργανισμό. Μπορεί καταρχάς να δημιουργήσει εξωμήτρια εγκυμοσύνη (γι' αυτό και είναι σημαντικό να γίνεται υπέρηχος της μήτρας και των ωοθηκών για τον αποκλεισμό της εξωμήτριας κύησης), να προκαλέσει ορμονικές ανωμαλίες στον κύκλο και να εμφανίσει μικρή πιθανότητα για εμβολές.

Εάν το χάπι προκαλέσει εμετό, τότε καλό θα ήταν η γυναίκα να συμβουλευτεί τον γιατρό της. Επίσης, αν η ίδια έχει υπερευαισθησία στη δραστική ουσία λεβονοργεστρέλη ή σε οποιαδήποτε από τα έκδοχα θα ήταν καλό να συμβουλευτεί τον γιατρό της πριν το λάβει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κ. Χατζηραφαήλ υπογραμμίζει πως "το χάπι της επόμενης μέρας" αποτελεί μια έσχατη λύση, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιλέγεται συχνά ή με την πρώτη ευκαιρία και πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται με την υπόδειξη γυναικολόγου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!