tromaktiko: Κίνα: Τα ρομπότ «επαναστάτησαν» και δυσφημούν το Κομμουνιστικό Κόμμα!

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Κίνα: Τα ρομπότ «επαναστάτησαν» και δυσφημούν το Κομμουνιστικό Κόμμα!



Η Κίνα διέκοψε τη λειτουργία δυο online ρομπότ που φαίνεται πως «επαναστάτησαν», καθώς απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών το ένα είπε πως όνειρό του είναι να…
ταξιδέψει στις ΗΠΑ και το άλλο παραδέχθηκε πως δεν του πολυαρέσει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τα δυο «chatbots», το BabyQ και XiaoBing έχουν σχεδιαστεί να χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση τεχνητής νοημοσύνης για να συνομιλούν με ανθρώπους online. Και τα δυο είχαν εγκατασταθεί στην δημοφιλή υπηρεσία messaging QQ της Tencent Holdings.

Αυτά τα σπάνια ξεσπάσματα μοιάζουν με αυτά που υπέστησαν η Facebook και η Twitter, όμως δείχνουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του AI στην Κίνα, όπου υπάρχει αυστηρός έλεγχος από τη λογοκρισία στο online περιεχόμενο που θεωρείται πολιτικά λανθασμένο ή επιβλαβές.

Σύμφωνα με αναρτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, το BabyQ, ένα από τα chatbots που ανέπτυξε η κινεζική εταιρεία Turing Robot, απάντησε σε ερώτηση στο QQ με ένα ευθύ «όχι», όταν ερωτήθηκε αν αγαπά το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Άλλες εικόνες που αναρτήθηκαν από τις online γραπτές συνομιλίες, που όμως το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσεις, δείχνουν έναν χρήστη να γράφει «Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα» και το chatbot να απαντά «Νομίζεις πως ένα τέτοιο διεφθαρμένο και άχρηστο πολιτικό σύστημα μπορεί να ζήσει για πολύ;»

Το Reuters αναφέρει πως όταν συντάκτης του δοκίμασε το συγκεκριμένο ρομπότ σήμερα, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας που το ανέπτυξε, το chatbot φάνηκε να έχει «επανεκπαιδευτεί». «Μήπως να αλλάξουμε το θέμα;» απάντησε, όταν ερωτήθηκε πολλές φορές αν του αρέσει το κόμμα.

Απέφυγε, επίσης, άλλες δυνητικά πολιτικά φορτισμένες ερωτήσεις, όταν ερωτήθηκε για την αυτονομία της Ταϊβάν, που η Κίνα ισχυρίζεται ότι της ανήκει, και τον Liu Xiaobo, τον φυλακισμένο Κινέζο νομπελίστα που πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο.

Η Turing δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ένα δεύτερο chatbot, το XiaoBing της Microsoft, είπε σε χρήστε πως «το Κινεζικό όνειρό του είναι να πάει στην Αμερική».

Ούτε η Microsoft έχει κάνει ακόμα κάποιον σχολιασμό.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!