tromaktiko: Πεντανόστιμο κριθαρότο με γαρίδες!

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Πεντανόστιμο κριθαρότο με γαρίδες!



Υλικά...

3 ½- 4 ½ φλιτζ. ζωμός λαχανικών
10-12 μερίδες μεγάλες, φρέσκιες η κατεψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη και τα κεφάλια
6-8 κλωστίτσες σαφράν
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
400 γρ. μέτριο κριθαράκι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 φλιτζ, λευκό ξηρό κρασί
1 μέτρια ώριμη ντομάτα, τριμμένη
Άφθονη πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
2 γεμάτες κουτ. σούπας μαργαρίνη
½ φλιτζ μαιντανός, ψιλοκομμένος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τον ζωμό σε μέτρια κατσαρόλα και τον ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση. Τότε ρίχνουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 2-3 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που ο ζωμός θα ξαναπάρει βράση. Τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Αφήνουμε τον ζωμό να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που μόλις να ανακινείται, και προσθέτουμε το σαφραν για να τον αρωματίσει και να του δώσει χρώμα. Σε μια άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για ένα λεπτό, μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον πελτέ και τον σκόρδο και σοτάρουμε για δύο λεπτά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση βραστού ζωμού. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο τον ζωμό. Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί  και αυτή. Ακολουθούμε δηλαδή, την τεχνική του ριζότου, ρίχνοντας μια δόση ζωμού κάθε φορά που απορροφάτε η προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια γενναία δόση πάπρικας και μαργαρίνη. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και τις γαρίδες και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!