tromaktiko: Ξεχάστε την φθηνή Βραζιλία, ακριβαίνει ξανά

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Ξεχάστε την φθηνή Βραζιλία, ακριβαίνει ξανά



Του Kenneth Rapoza
Θυμάστε τότε που η ισοτιμία του ρεάλ Βραζιλίας προς το αμερικανικό δολάριο πλησίαζε το 4 προς 1; ή ακόμα και το 5 προς 1; Λοιπόν, κάτι τέτοιο...
δεν ισχύει πια. Το... μικρό ρεάλ μεγάλωσε και οδεύει προς το 3 προ 1. Η Βραζιλία γίνεται πιο ακριβή, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής για την Λατινική Αμερική της BNP Paribas.

Εν μέσω πολιτικής κρίσης και χλιαρής ανάπτυξης, το μόνο ορόσημο για την Βραζιλία είναι οι προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Η μεγαλύτερη επιρροή στο νόμισμα έρχεται από... έξω: το αμερικανικό δολάριο έπιασε ταβάνι και η Βραζιλία βιώνει τα οφέλη της αποδυνάμωσης του δολαρίου.

"Οι παγκόσμιες προοπτικές ενισχύουν την μακρόχρονη, ισχυρή και διαφορετική από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις άποψή μας ότι το ρεάλ θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο από ότι περιμένει η αγορά το 2017”, δήλωσε ο Marcelo Carvalho, επικεφαλής έρευνας για τις αναδυόμενες αγορές στην BNP Paribas. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά πως το βραζιλιάνικο ρεάλ θα ολοκληρώσει το έτος σε επίπεδα ισοτιμίας 1 προς 3 (δολάριο ΗΠΑ/ρεάλ Βραζιλίας). Μέχρι στιγμής φέτος το βραζιλιάνικο νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 3.96% έναντι του αμερικανικού δολαρίου με την ισοτιμία δολαρίου / ρεάλ να διαμορφώνεται στα 3,127 ρεάλ στις 7 Αυγούστου.


Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, το ρεάλ κατέγραψε μεγαλύτερα κέρδη έναντι του δολαρίου σε σχέση με το μεξικανικό πέσο, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο νόμισμα στην Λατική Αμερική φέτος.


Ένα ισχυρότερο νόμισμα ενισχύει επίσης την άποψη της BNP ότι τα εγχώρια επιτόκια θα μειωθούν σε μόλις 7%, ήτοι κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται πως το βασικό επιτόκιο στην Βραζιλία διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο 9.25%. Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές, τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους; Με απλά λόγια, αγοράστε βραζιλιάνικα ομόλογα σε εγχώριο νόμισμα τώρα. Ένα ισχυρότερο νόμισμα σε συνδυασμό με χαμηλότερα επιτόκια σημαίνει πως οι επενδυτές θα βγάλουν κέρδη από αυτούς τους τίτλους.

Το νόμισμα της Βραζιλίας κερδίζει κόντρα στα θεμελιώδη. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της χώρας τοποθετούν την αύξηση του ΑΕΠ στο μόλις 0.34%. Στην αρχή του χρόνου η οικονομία έτρεχε με ρυθμό 0.5%. Η οικονομία της Βραζιλίας είναι χλιαρή.


Το ισχυρότερο νόμισμα έχει περισσότερο να κάνει με την αποδυνάμωση του δολαρίου παρά με κάτι συγκεκριμένο που συμβαίνει στην Βραζιλία. Η Βραζιλία στέκεται πάνω από το βαρέλι με μπαρούτι της πολιτικής κρίσης που απειλεί να ανατρέψει ηγέτες και να πυροδοτήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις ανά πάσα στιγμή. Ο πρόεδρος Michel Temer, που δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο στην ηγεσία της χώρας, κατάφερε να ξεφύγει από περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί παρεμπόδισης της δικαιοσύνης σε υποθέσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και το σκάνδαλο της πετρελαϊκής Petrobras. Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα ο Temer προσπαθεί να πείσει το κογκρέσο να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό μετά τις πρόσφατες αλλαγές στις νομοθετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.


Αλλά τα καλά νεά είναι είναι ότι το δολάριο έπιασε ταβάνι, και αυτό είναι σε γενικές γραμμές θετικό για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Οι Βραζιλιάνοι εισαγωγείς θα έχουν τώρα μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.


Η BNP, ωστόσο, δεν είναι η μόνη που βλέπει περαιτέρω αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου τα επόμενα χρόνια. Η Ashmore Group μιλάει για αυτή την εξέλιξη από το Νοέμβριο του 2015. Αυτό μπορεί να είναι το σημείο καμπής.


"Μια αποδυνάμωση του δολαρίου θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη... για πολλούς λόγους”, δήλωσε ο Carvalho. "Η αποδυνάμωση του δολαρίου τείνει να στρέφει τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίου προς τις αναδυόμενες αγορές”, πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων της EPFR Global, μόνο η Λατινική Αμερική ήταν πίσω από την Ασία. Αυτό έχει κυρίως να κάνει με την Βραζιλία, την μεγαλύτερη αγορά μετοχών και ομολόγων της Λατινικής Αμερικής.


Για την Βραζιλία στο παγκόσμιο πλαίσιο τουλάχιστον, οι εκτιμήσεις για ισχυρότερο ρεάλ δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να κατανοηθούν.


Ένα ισχυρό δολάριο σημαίνει αποδυνάμωση των commodities: με αρνητικές επιπτώσεις για το σιδηρομετάλλευμα, τον καφέ και τη σόγια που παράγει η Βραζιλία.


Αντίθετα, ένα αδύναμο δολάριο συνεπάγεται ισχυρότερα commodities. Αυτό είναι πολύ καλύτερο για την Βραζιλία.


Το δολάριο θα κάνει την δουλειά του. Τα οικονομικά θεμελιώδη της Βραζιλίας θα βελτιωθούν.


Σε δημοσίευμά του αυτή την εβδομάδα το Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος στους πλούσιους και να υιοθετήσει υψηλότερη φορολογία για τα μερίσματα με στόχο να μειώσει το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού. Μάλιστα, ανώνυμη πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε στο Bloomberg πως ο Temer σκέφτεται να αυξήσει τους φόρους κάπου στο 30 με 35% έναντι του 27.5% που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η υψηλότερη κλίμακα του φόρου εισοδήματος.


Με την πολιτική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει ένα ταβάνι στο περιθώριο ενίσχυσης του βραζιλιάνικου νομίσματος, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Μέχρι στιγμής μοναδικός υποψήφιος είναι ο Luiz Inacio Lula da Silva του Kόμματος των Eργατικών, ο οποίος όμως κινδυνεύει να χάσει τα πολιτικά του δικαιώματα από το ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο Lula κατηγορείται για διαφθορά και ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο της βραζιλιάνικης δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, Petrobras: ένα σκάνδαλο το οποίο είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας κατά την δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος. Ο Lula δήλωσε πως θέλει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2018. Αν αυτό συμβεί, τα στοιχήματα για ισοτιμία 3 προς 1 του ρεάλ, δεν ισχύουν.

Forbes
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!