tromaktiko: Κύπρος: Έξι συνταγματικά εμπόδια για αποκρατικοποιήσεις

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Κύπρος: Έξι συνταγματικά εμπόδια για αποκρατικοποιήσεις



Σε πέντε άρθρα του Συντάγματος καθώς και στη συνταγματική Αρχή της διάκρισης των εξουσιών προσκρούει ο νόμος που καταργεί τις ...
αποκρατικοποιήσεις και τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεως, τον οποίο ψήφισε στις 14 Ιουλίου η πλειοψηφία της Βουλής.

Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τετάρτη προχώρησε σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η υπόθεση ορίστηκε για τις 6 Σεπτεμβρίου στις 11.30 πρωί. Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, εντόπισε ασυμβατότητα του νόμου με το άρθρο 26 του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι με την κατάργηση του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις, γίνεται παρέμβαση στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι όπως αυτό κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Υποδεικνύει επίσης ότι γίνεται παρέμβαση και σε οποιαδήποτε σύμβαση που είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξη του νόμου και η οποία συνήφθη μεταξύ δύο μερών ασκώντας βούληση και η οποία λόγω της απόφασης της Βουλής θα πρέπει να τερματιστεί.

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία η κατάργηση του νόμου από τη Βουλή, επεμβαίνει ή καταργεί τις συμβάσεις που είχαν συνάψει οι εμπειρογνώμονες της μονάδας με το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα επισημαίνεται πως η εκ των υστέρων νομοθετική επέμβαση στο συμβατικό δικαίωμα των μερών, επεμβαίνει στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως χωρίς να επιτρέπεται τέτοιος περιορισμός στη βούληση των αντισυμβαλλομένων με βάση τις γενικές αρχές του δικαίου των συμβάσεων. Όπως επισημαίνει η Νομική Υπηρεσία, η αυθαίρετη κατάργηση του νόμου από το Κοινοβούλιο καταστρατηγεί το άρθρο 54 του Συντάγματος, γιατί η Βουλή, σημειώνει, επεμβαίνει σε θέματα στα οποία ασκεί εκτελεστική εξουσία το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είναι η άσκηση πολιτικής επί δημόσιων οργανισμών και η διάθεση της κρατικής περιουσίας.

Πηγή


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!