tromaktiko: Τι ενοίκιο πληρώνει ο Τζέιμς Μποντ;

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Τι ενοίκιο πληρώνει ο Τζέιμς Μποντ;



Ξέρουμε τον άνδρα, ξέρουμε τον αριθμό του. Εδώ και 55 χρόνια τον βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη να φοράει τα καλύτερα κοστούμια, να ...
οδηγεί τα ακριβότερα αυτοκίνητα, να πίνει τις εκλεκτότερες σαμπάνιες, να έχει στον καρπό του τα πιο ζηλευτά ρολόγια. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε σαν τον Τζέιμς Μποντ. Από την άλλη, όμως, ούτε ο ίδιος ο Μποντ, αν ήταν αληθινός, θα μπορούσε να ζήσει όπως ο Μποντ. Ας μπούμε για λίγο στα παπούτσια του (των 500 ευρώ) και ας δούμε πόσα χρειάζεται να ξοδέψουμε για να έχουμε το λάιφσταϊλ του 007.

Ο ΜΙΣΘΟΣ. Πριν από δύο χρόνια το αμερικανικό δίκτυο CNBC επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου για να μάθει τον μισθό του Τζέιμς Μποντ, ως δημοσίου υπαλλήλου στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος. Η απάντηση που έλαβε ήταν η εξής: «Πιστεύουμε ότι ο Μποντ περισσότερο προσεγγίζει σε μισθό τη βαθμίδα D7, δηλαδή τουλάχιστον το μισθολογικό επίπεδο ενός συνταγματάρχη στο υπουργείο Αμυνας. Δεδομένου βέβαια πως η δουλειά του δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να υπολογίσει κανείς».

ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Με βάση την παραπάνω απάντηση, οι ετήσιες αποδοχές του πράκτορα 007 υπολογίζονται σε 68.539 στερλίνες ή 75.888 ευρώ. Καλά χρήματα για την Ελλάδα αλλά για το Λονδίνο όχι τόσο. Ο Ιαν Φλέμινγκ μας πληροφορεί στα βιβλία του ότι ο Μποντ ζει σε ένα διαμέρισμα στο Τσέλσι, σε έναν κάθετο της King's Road. Στο «Spectre», μάλιστα, το είδαμε για πρώτη φορά στην οθόνη. Το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος με μία κρεβατοκάμαρα στη συγκεκριμένη περιοχή του Δυτικού Λονδίνου είναι κάπου 940.000 ευρώ για αγορά και 3.000 ευρώ τον μήνα για ενοικίαση.
Να μιλήσουμε για αυτοκίνητα; Εντάξει, όλες αυτές οι «πειραγμένες» Aston Martin παρέχονται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για χρήση σε αποστολές, αλλά και ο ίδιος ο Μποντ σίγουρα δεν πηγαίνει στο γραφείο με μετρό και κόκκινο λεωφορείο. Η Aston Martin DB10 που είδαμε στο «Spectre» κατασκευάστηκε μόνο σε 10 κομμάτια, οκτώ για χρήση στην ταινία και δύο για εκθέσεις και επιδείξεις. Ενα από αυτά τα δύο πωλήθηκε πέρυσι σε δημοπρασία έναντι 2,83 εκατ. ευρώ. Από τα διαθέσιμα στο εμπόριο μοντέλα, η νέα Aston Martin DB11 αρχίζει από τα 204.900 ευρώ.
Ας αφήσουμε όμως τα σπίτια και τα αυτοκίνητα, που μπορεί όλα να περιλαμβάνονται στη σύμβαση εργασίας του Μποντ, μαζί με τα αμέτρητα ταξίδια. Ας δούμε κάποια πιο χειροπιαστά αξεσουάρ όπως…

ΤΑ ΡΟΥΧΑ. Από το «Quantum of Solace» και μετά, ο Μποντ φοράει σχεδόν αποκλειστικά Tom Ford. Ο αμερικανός σχεδιαστής διαδέχτηκε τον ιταλικό οίκο Brioni, ο οποίος είχε σχεδιάσει τα κοστούμια όλων των ταινιών του Πιρς Μπρόσναν και της πρώτης του Ντάνιελ Κρεγκ. Στο «Spectre» ο Κρεγκ αλλάζει αρκετά κοστούμια Tom Ford. Στην εναρκτήρια σκηνή στο Μεξικό φοράει ένα μπλε O'Connor Windowpane που στο Harrods και στις μπουτίκ του Φορντ κόστιζε (πλέον έχει εξαντληθεί, όπως και σχεδόν όλα τα σχέδια της ταινίας) 3.124 ευρώ. Στη Ρώμη γνωρίζει τη Μόνικα Μπελούτσι φορώντας ένα μαύρο Windsor three-piece των 3.430 ευρώ, ενώ στη σκηνή του τρένου επιλέγει ένα σμόκιν σακάκι Windsor σε σπασμένο λευκό με τιμή 3.000 ευρώ. Λίγο πάνω από αυτή την τιμή κινούνται και όλα τα υπόλοιπα κοστούμια στην ταινία. Φοράει επίσης παλτό των 3.566 ευρώ, μπουφάν των 1.756 και των 1.024 ευρώ. Αλλά και τα πιο casual ρούχα δεν πάνε πίσω. Ενα μπλε μπλουζάκι Tom Ford, για παράδειγμα, κοστίζει 648 ευρώ. Ενώ συμπληρώνει την εμφάνισή του με γάντια Fleming της Dents (117 ευρώ) στη Ρώμη, James της Agnelle (135 ευρώ) στις Αλπεις και day gloves της Mulberry (265 ευρώ) στο Λονδίνο.  Για γυαλιά ηλίου ψωνίζει στον Tom Ford - Snowdon και Henry των 360 ευρώ, αλλά για τα χιόνια επιλέγει τα γαλλικά Vuarnet Glacier (550 ευρώ).

ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ. Στα «Skyfall» και «Spectre» ο Μποντ φοράει παπούτσια του βρετανικού οίκου Crockett & Jones. Στην τελευταία ταινία αλλάζει έξι μοντέλα, ανάμεσά τους τα Alex (489 ευρώ στο crockettandjones.com), τα Camberley (554 ευρώ), τα Swansea (430 ευρώ) και τα Radnor (554 ευρώ). Για το Μαρόκο αλλάζει μάρκα και επιλέγει J Crew Kentons (240 ευρώ), ενώ για τα χιόνια των Αλπεων προτιμάει μποτάκια Mountain Light IΙ της Danner (350 ευρώ).

ΤΟ ΡΟΛΟΙ. Ο Ιαν Φλέμινγκ ήταν ξεκάθαρος στα βιβλία του ως προς το ρολόι που φοράει ο Μποντ: ένα Rolex Oyster Perpetual Chronometer (το διαβάζουμε για πρώτη φορά στο 15ο κεφάλαιο του «Στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος»). Και όλες οι πρώτες ταινίες με τον Σον Κόνερι φρόντισαν να ακολουθήσουν την οδηγία του. Ο Ρότζερ Μουρ άρχισε τις απιστίες με μερικά ηλεκτρονικά Seiko, κάποια στιγμή ένα ξέμπαρκο Tag Heuer φορέθηκε από τον Τίμοθι Ντάλτον, αλλά από τον Πιρς Μπρόσναν και μετά το ρολόι του 007 είναι ένα: το Omega Seamaster. Στο «Spectre» φοράει ένα Seamaster Aqua Terra 150M Master Co-Axial (4.480 ευρώ), ενώ ο Q του δίνει ένα Seamaster 300 το οποίο κυκλοφορεί σε SPECTRE Limited Edition. Αντί για μπρασελέ έχει λουρί NATO και κοστίζει 5.600 ευρώ.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ. Πονεμένη ιστορία. Επισήμως, ο Μποντ χρησιμοποιεί ένα Sony Xperia Z5, που το 2015 κυκλοφόρησε σε James Bond Edition με τιμή 769 ευρώ. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει την απλή του έκδοση με 450 ευρώ. Ομως τόσο ο Ντάνιελ Κρεγκ όσο και ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες είχαν αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη επιλογή των παραγωγών. Οπως αποκαλύφθηκε από διαρροή e-mail, θεωρούσαν ότι ο 007 επιλέγει πάντα το καλύτερο, ενώ τα κινητά της Sony δεν είναι τα καλύτερα. Στις επίσημες διαφημίσεις της Sony για την ταινία το Xperia Z5 κρατάει η Ναόμι Χάρις, που υποδύεται τη Μάνιπενι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!