tromaktiko: Επόμενο Ν. Συλικιώτης: Ενόχλησαν οι παλινωδίες του Προέδρου

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Επόμενο Ν. Συλικιώτης: Ενόχλησαν οι παλινωδίες του Προέδρου



Έντονη κριτική κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, εξαπολύει ο Ευρωβουλευτής του...
ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης. Όπως αναφέρει, παρά τις δηλώσεις για ξεκάθαρες ευθύνες της Τουρκίας που γίνονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ούτε η Ε.Ε. ούτε ο ΟΗΕ αναφέρονται σε ευθύνες της Τουρκίας για κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρουσιάζονται ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά του Νίκου Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια του επίμαχου δείπνου. «Έχουμε και κάποια μηνύματα ότι υπάρχει ενόχληση στην Ε.Ε., από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις παλινωδίες και την αναποφασιστικότητα και τη εν γένει συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο επίμαχο δείπνο. Πρέπει να πω ότι και εγώ έχω εισπράξει από κάποιους ότι στην Ε.Ε. δεν αναφέρονται σε ευθύνες της Τουρκίας», δηλώνει ο Νεοκλής Συλικιώτης.

Τονίζει επίσης ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει με κάθε τρόπο να δηλώνει τη θέληση και την αποφασιστικότητα της για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις, έχοντας ως ισχυρό όπλο το πλαίσιο Γκουτέρες. «Αυτό είναι το πιο ισχυρό μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε μέσα στην Ε,Ε, για να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα διευκολύνουν τα νέα τετελεσμένα της εισβολής που επιβάλλει η Τουρκία», δηλώνει.

Ποιο ρόλο θεωρείτε ότι έχει να διαδραματίσει η Ε.Ε. για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
Πρώτα θα πρέπει να πούμε ότι η παρουσία της Ε.Ε. στη διάσκεψη ήταν αρκετά υποβοηθητική και υποστηρικτική σε όλα αυτά που διεκδικούμε. Η Ε.Ε. έχει το κλειδί για να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στην προσπάθεια στήριξης του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που έμειναν στην Ελβετία μέσα στις παραμέτρους του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του πλαισίου Γκουτέρες. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ε.Ε., όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στηρίζει μια βασική θέση για εμάς, ότι ένα φυσιολογικό κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν χρειάζεται να έχει εγγυητές, ούτε να υπάρχουν δικαιώματα μονομερούς επέμβασης από τρίτες χώρες και κατοχικά στρατεύματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ποιες αντιδράσεις εισπράττετε ως ευρωβουλευτής γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό; Πιστεύετε ότι πρέπει υπάρξουν πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά και τι είδους πρωτοβουλίες;
Πρέπει να πούμε ότι παρά τις θριαμβολογίες, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η ΕΕ αναφέρονται στις ευθύνες της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία. Όχι μόνο αυτό, έχουμε και κάποια μηνύματα ότι υπάρχει ενόχληση στην Ε.Ε., από Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις παλινωδίες και την αναποφασιστικότητα και εν γένει τη συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο επίμαχο δείπνο. Πρέπει να πω ότι και εγώ έχω εισπράξει από κάποιους ότι στην Ε.Ε. δεν αναφέρονται σε ευθύνες της Τουρκίας. Για αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι στο εξής: Πριν από μερικές βδομάδες, εγκρίθηκε η έκθεση προόδου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτή την έκθεση υπάρχουν κάποια αρνητικά στοιχεία που οδήγησαν το σύνολο σχεδόν των Κυπρίων Ευρωβουλευτών να ψηφίσουμε αποχή. Το ένα ήταν η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, χωρίς η Τουρκία να πληροί τις προϋποθέσεις τις συμβατικές και ιδιαίτερα στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά γίνεται αναφορά και για το θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίων. Άρα θα έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα. Πολύ φοβάμαι ότι ενδεχομένως να επανέλθει και το θέμα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σε συνεργασία όλοι οι Ευρωβουλευτές, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να λάβουμε πρωτοβουλίες ώστε το Ευρωκοινοβούλιο και η Ε.Ε. στο σύνολο της, να στηρίξει και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Μογκερίνι- Χαν στην παρουσία Τσαβούσογλου και Τσελίκ, έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Τι ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι γερμανικές εκλογές στη σκλήρυνση της στάσης της Μέρκελ;
Πρέπει να πούμε πρώτα απ’ όλα ότι τα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, δεν είχαν να κάνουν με το Κυπριακό αλλά με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και ασκείται αυστηρή κριτική στο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν. Κριτικάρουν αυστηρά τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που έρχονται σε σύγκρουση και με βασικές αρχές της Ε.Ε. για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Άρα όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας. Να πω όμως ότι η κριτική που εκφράζεται αυτή την χρονική περίοδο και από την κ. Μέρκελ και από άλλους Γερμανούς αξιωματούχους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρισκόμαστε παραμονές εκλογών. Θέλω να θυμίσω τη σύγκρουση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, παραμονές των εκλογών, με τον Ερντογάν. Πολύ φοβάμαι ότι μετά τις εκλογές, ενδεχομένως τα συμφέροντα της Γερμανίας να επιβάλλουν να αλλάξει ρότα και για αυτό εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα μια τέτοια αλλαγή, η οποία θα θέλει να αναβαθμίσει τις σχέσεις Ε.Ε. με την Τουρκία.

Θεωρείτε ότι αυτό θα επηρεάσει τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό; Και πώς;
Έχουν τους μοχλούς πίεσης και η Γερμανία και Ε.Ε. και πρέπει να τους ασκήσουν ώστε να αναγκάσουν την Τουρκία, πρώτα να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πορεία ένταξης και δεύτερο να στείλει το μήνυμα ότι η πρόοδος των σχέσεων με την Τουρκία περνά μέσα από το Κυπριακό ώστε να επιδείξει μια πιο θετική στάση σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Η τουρκική πλευρά προχωρεί σε μονομερή μέτρα, όπως η εξαγγελία για τα μαρωνίτικα χωριά, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και για ενίσχυση της Επιτροπής Αποζημιώσεων. Είμαστε μπροστά στο πλάνο β΄ της Τουρκίας; Πώς θα πρέπει η δική μας πλευρά να αντιδράσει; Η ΕΕ έχει ρόλο να διαδραματίσει σε αυτές τις ενέργειες;
Πρέπει να πούμε ότι κάθε φορά που έχουμε τέλμα ή αδιέξοδο στο Κυπριακό, έχουμε νέα τετελεσμένα και πολύ περισσότερο όταν, κατά την άποψη μας, εφαρμόζονται λανθασμένες πολιτικές πρόταξης. Πολύ φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε ξανά, εάν δεν υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, το θέμα που ανέφερα και προηγουμένως, της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα το απευθείας εμπόριο. Και να πω ένα στοιχείο. Πριν να εγκριθεί η έκθεση από το Κοινοβούλιο, είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με την Κάτι Πίρι, την εισηγήτρια εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο για την έκθεση προόδου της Τουρκίας. Στο προσχέδιο, υπήρχε αναφορά στο θέμα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Με συντονισμένες ενέργειες μαζί με όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και σε συνεργασία και με άλλους Ευρωβουλευτές, διαγράψαμε αυτή την αναφορά και το κύριο επιχείρημά μας ήταν ότι είμαστε μπροστά στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα. Κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Για αυτό πρέπει να δείχνουμε πάντοτε ότι έχουμε τη διάθεση να επαναρχίσει ο διάλογος, στηριγμένοι στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Αυτό είναι το πιο ισχυρό μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε μέσα στην Ε,Ε, για να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα διευκολύνουν τα νέα τετελεσμένα της εισβολής που επιβάλλει η Τουρκία.

H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ

Γιατί θεωρείτε πολιτική πρόταξης τη θέση του ΠτΔ για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις, μηδέν επεμβατικά δικαιώματα; Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι μπορεί να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος;
Είναι άλλο να έχεις την πολιτική, όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ότι δεν αποδεχόμαστε λύση με εγγυήσεις και στρατεύματα. Άλλο είναι να προτάσσεις αυτά τα ζητήματα και να λες ότι για να πας σε διαπραγματεύσεις, θα πρέπει πρώτα η άλλη πλευρά να αποδεχθεί αυτά τα πράγματα. Εμείς έχουμε ένα κέρδος, ένα ισχυρό κεκτημένο μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα. Είναι το πλαίσιο Γκουτέρες. Το οποίο σαφέστατα αναφέρει ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως και τα μονομερή δικαιώματα θα καταργηθούν από την πρώτη μέρα και σταδιακά θα αποχωρήσουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα, για να επανέλθουμε στους αριθμούς των δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ που ήταν πριν το 1974 για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Άρα υπάρχει ένα ισχυρό πλαίσιο που μας κατοχυρώνει στα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας. Εμείς αυτό που θα έπρεπε να λέμε κάθε φορά είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και ότι ένα βασικό στοιχείο αυτών των διαπραγματεύσεων, πρέπει να είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο εμείς αποδεχόμαστε. Εξάλλου, κατατέθηκαν και οι δικές μας προτάσεις, οι οποίες είναι μέσα στο πλαίσιο Γκουτέρες.
Πολύ περισσότερο που τη δεδομένη στιγμή σε ο,τι αφορά στα θέματα εγγυήσεων έχουμε μαζί μας το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πέραν της Τουρκίας και οι Εγγυήτριες Δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, υιοθετούν αυτή την προσέγγιση ότι στην Κύπρο δεν χρειάζεται να υπάρχουν εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Άρα από τη στιγμή που τα προτάσσουμε δημιουργούμε πρόβλημα. Διότι και τη δεκαετία του ‘80 προτάσσαμε τη λογική της αποχώρησης των στρατευμάτων για να πάμε σε συνομιλίες και είχαμε την ανακήρυξη του ψευδροκράτους. Στην πορεία όποτε ακολουθούσαμε πολιτική πρόταξης, είχαμε μπροστά μας νέα τετελεσμένα. Δεν είναι μόνο το τι διεκδικεί κάποιος, αλλά είναι και το πώς το εκλαμβάνει η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ.

Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί οι Κύπριοι ευρωβουλευτές σε σχέση με τις τουρκικές NAVTEX και γενικότερα τις προκλήσεις και απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ και ποιο το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών;
Είναι γνωστό ότι από τον καιρό που η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση παράνομων NAVTEX, είχαμε ενεργοποιηθεί όλοι μαζί οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες και κατορθώσαμε να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, το πιο ισχυρό ψήφισμα που εγκρίθηκε διαχρονικά. Καταγγέλλοντας την Τουρκία για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στήριξη των ενεργειακών σχεδιασμών της χώρας μας. Έκτοτε, πρέπει να σας πω ότι, σε κάθε ψήφισμα που αφορά στο Κυπριακό, ή την ετήσια έκθεση προόδου που εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. πάντοτε γίνεται αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταγγέλλονται οι παράνομες NAVTEX. Συμπληρωματικά, είτε ατομικά ως Ευρωβουλευτές ή μέσω των πολιτικών μας ομάδων, καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Ο Πρόεδρος μπήκε σε προεκλογική

Οι τόνοι της κριτικής του ΑΚΕΛ προς τον ΠτΔ ανεβαίνουν. Τον κατηγορείτε για φουστανέλες ενόψει εκλογών. Το Προεδρικό απαντά κατηγορώντας σας για προεκλογικές σκοπιμότητες. Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο ή όντως έχουν προκύψει έντονες διαφωνίες όσον αφορά στους χειρισμούς του ΠτΔ στο Κυπριακό;
Πρώτα - πρώτα να πω ότι το ΑΚΕΛ στήριζε τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων στη βάση αρχών. Σε όλη αυτή την πορεία θέλω να θυμίσω ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου ασκούσαμε κριτική στους χειρισμούς του Προέδρου. Να θυμίσω την κριτική και όσον αφορά στο κοινό ανακοινωθέν στην αρχή το οποίο θεωρούσαμε ελλιπές. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος αποφάσισε να πάει σε διαπραγματεύσεις στηρίξαμε αυτή τη διαδικασία. Τώρα σε ο,τι αφορά στην προηγούμενη περίοδο έχετε δίκαιο. Εμείς ως ΑΚΕΛ τονίσαμε πολλές φορές ότι πρέπει να έχουμε στο επίκεντρο της κάθε κίνησής μας, τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τον περασμένο Νοέμβριο, έχει μπει σε μια προεκλογική περίοδο. Όλες οι ενέργειές του και όλες οι παλινωδίες σε σχέση με το Κυπριακό, εκπηγάζουν από το γεγονός ότι μπήκε σε προεκλογική περίοδο, παρά το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του. Αυτή ήταν η κριτική μας και για το Μόντ Πελεράν 1 και για τους χειρισμούς του στη Γενεύη και πρόσφατα στο Κραν Μοντάνα. Το ότι έχουμε σημαντικές διαφορές είναι δεδομένο, από τη στιγμή μάλιστα που υιοθέτησε κατά την άποψή μας, πολιτικές πρόταξης. Θέλω να θυμίσω ότι πριν το Κραν Μοντάνα, ήθελε να προχωρήσει με τη λογική ότι έπρεπε πρώτα να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα θέματα Ασφάλειας και εδαφικού και μετά να προχωρήσουν στα υπόλοιπα. Μετά υπαναχώρησε. Σήμερα επανέρχεται με την ίδια λογική της πρόταξης. Θέλω να θυμίσω τους τελευταίους μήνες ότι είχε και άλλες πολιτικές, οι οποίες εκφράζουν τη λογική ότι υποτάσσει τα πάντα στις προεδρικές εκλογές. Να θυμίσω τη στάση του στο θέμα της πρότασης νόμου για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ΑΚΕΛ διάγει περίοδο κρίσης. Στις τελευταίες βουλευτικές κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του. Οι διεργασίες για τις προεδρικές έδειξαν να υπάρχει χάσμα μεταξύ ηγεσίας και βάσης. Τι απαντάτε;
Θέλω να πω ότι εν τω μεταξύ είχαμε τις δημοτικές εκλογές με μια σημαντική επιτυχία όσον αφορά στους υποψήφιους δημάρχους που στήριξε το ΑΚΕΛ αλλά και με την πορεία ανάκαμψης της δύναμης του ΑΚΕΛ ευρύτερα. Αυτό κατέγραψαν οι τοπικές εκλογές και με τη δική μας σκληρή δουλειά, αυτό θα εκφραστεί και στις προεδρικές εκλογές. Επειδή αναφέρεστε σε χάσμα, θα έλεγα ότι αυτό αποτελεί ευσεβή πόθο, όλων όσων εκείνων θέλουν να περιορίσουν τον ρόλο του ΑΚΕΛ στην κυπριακή κοινωνία. Κανένα χάσμα δεν υπάρχει μεταξύ ηγεσίας και βάσης. Αντίθετα, σε όσα περιέγραψα πιο πάνω, μέσα από τις διαδικασίες και τον ρόλο που ασκεί το ΑΚΕΛ στην κοινωνία διαμορφώνονται οι συνθήκες να μπορούμε όλοι μαζί στο τέλος να δίνουμε τη μάχη.

Επιλογή νίκης η υποψηφιότητα Μαλά

Ο Σταύρος Μαλάς είναι τελικά ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές. Τι άλλαξε από το 2013 που σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτήν την φορά θα είναι νικηφόρα και τι είναι αυτό που οδήγησε στην επιλογή του κ. Μαλά;
Πρώτα - πρώτα να πω ότι τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια με αυτά του 2013. Σήμερα έχουμε πίσω μας μια πενταετία ΔΗΣΥ - Αναστασιάδη, με όλα αυτά τα συνεπακόλουθα. Αυτά τα «δεσμεύομαι» που γρήγορα μπήκαν στο περιθώριο και επαναφέρει τώρα στις επισκέψεις του σε ολόκληρη την Κύπρο για διάφορα έργα. Έχουμε να κάνουμε με πολιτικές – πέραν της πολιτικής του κουρέματος – αντιλαϊκές, λιτότητας που οδήγησαν ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση. Έχουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, έχουμε επίσης μια εμπειρία του διορισμό των «αρίστων» και πού οδήγησε, έχουμε τη σύγκρουση με ανεξάρτητους θεσμούς. Άρα ο Σταύρος Μαλάς, ως ανεξάρτητος υποψήφιος και ένας άξιος επιστήμονας, πρέπει να πούμε ότι και το χρονικό διάστημα που λειτούργησε ως υπουργός υγείας το έκανε με επιτυχία. Μάλιστα τον καιρό που ήταν μέλος της κυβέρνησης, προήδρευε του Συμβουλίου Έρευνας της Ε.Ε. και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες. Αλλά και όσον αφορά στους άξονες πολιτικής που θέσαμε από την αρχή, δηλαδή οι θέσεις στο Κυπριακό, η φιλολαϊκή κοινωνικοοικονομική πολιτική, η μεταρρύθμιση του κράτους και η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, έχουμε πλήρη ταύτιση με τον κ. Μαλά και είμαστε τώρα σε μια πορεία επεξεργασίας του προγραμματικού πλαισίου σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες του κόμματος. Άρα στη βάση αυτών, θεωρούμε ότι ο Σταύρος Μαλάς, δεν είναι απλά μια επιλογή που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά να είναι παράλληλα και μια νικηφόρα επιλογή και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο.

Μπορεί το ΑΚΕΛ να δημιουργήσει συμμαχίες στις προεδρικές εκλογές, είτε είναι, είτε όχι ο υποψήφιός του στον δεύτερο γύρο των εκλογών;
Εμείς θεωρούμε δεδομένο – και αυτό δεν στηρίζεται σε ευχολόγια – ότι ο Σταύρος Μαλάς θα είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Απ’ εκεί και πέρα, η υποστήριξη του Σταύρου Μαλά δεν θα προέρθει μόνο από το ΑΚΕΛ αλλά από ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν οι δυνατότητες πολιτικών συμμαχιών λόγω της πολυδιάσπασης και των μεγάλων διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, όμως υπάρχουν οι πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα που είτε συστρατεύονται είτε αναμένονται να συστρατευτούν με τον Σταύρο Μαλά. Απ’ εκεί και πέρα τα δεδομένα του 2018 είναι πολύ διαφορετικά από το 2013 και αναμένουμε ότι στον β γύρο, στη βάση και της εμπειρία που είχε ο λαός από την πενταετία Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ, θα υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία για να απαλλαγεί ο τόπος από αυτήν τη διακυβέρνηση και εκεί αναμένουμε να υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!