tromaktiko: Ηλίαση: Μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Ηλίαση: Μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση



Γράφει ο Ιωάννης Κυριακίδης, Διευθυντής Παιδιατρικής 404 ΓΣΝ Λάρισας
Κατακαλόκαιρο και η ηλίαση αποτελεί ένα μείζον θέμα υγείας που απαιτεί την προσοχή μας. ..
Η ηλίαση είναι μια επείγουσα κατάσταση που οφείλεται στην υπερθέρμανση του οργανισμού (θερμοκρασία άνω των 40,5 οC).

Τα συμπτώματα, πέραν του πυρετού, είναι η σύγχυση με έλλειψη προσανατολισμού, ερυθρότητα του δέρματος, στεγνή γλώσσα, σκούρα και δύσοσμα ούρα, κράμπες, πονοκέφαλος και ζαλάδα με ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΦΙΔΡΩΣΗΣ.

Η έναρξή της μπορεί να είναι είτε απότομη είτε σταδιακή.

Οι επιπλοκές της είναι σοβαρότατες: σπασμοί, ραβδομυόλυση ή νεφρική ανεπάρκεια. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ηλίαση αποτελούν: η υψηλή υγρασία, διάφορα φάρμακα (διουρητικά, β-αποκλειστές, αλκοόλ), το ανοιχτό χρώμα δέρματος.

Τα πρώιμα δε συμπτώματα είναι η αδυναμία, η ταχυκαρδία και ο πυρετός χωρίς να ιδρώνει το παιδί.

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά τα περισσότερα (και πιο βαριά) περιστατικά ηλίασης δεν καταγράφονται σε παιδιά στη θάλασσα, αλλά σε παιδιά που περιμένουν μέσα στο αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικά, όταν έξω έχει μόλις 21 οC, ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στον ήλιο αναπτύσσει θερμοκρασίες άνω των 49 οC σε μισή ώρα («forgotten baby syndrome»). Τα μέτρα σε αυτήν την περίπτωση είναι η λήψη υγρών, ο επαρκής αερισμός και το air condition στο αυτοκίνητο, ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και σίτες προστασίας για σκιά.

Η ηλίαση είναι μια κατάσταση που θέλει επείγουσα αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Ως πρώτες βοήθειες μπορούμε να προσπαθήσουμε να ενυδατώσουμε το παιδι μέχρι το νοσοκομείο και να το ψύξουμε με ψυχρά επιθέματα-κομπρέσες ή κρύο λουτρό.

Η ηλίαση (sunstroke ή heatstroke) είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση από το ηλιακό έγκαυμα (sunburn), το οποίο οφείλεται στην απευθείας βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UV) στο δέρμα και κατά κανόνα (όταν δεν είναι μεγάλου βαθμού) δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, αλλά συνδέεται με καρκίνο του δέρματος μελλοντικά λόγω της αθροιστικής επίδρασης της UV ακτινοβολίας.

Εν κατακλείδι, η ηλίαση είναι μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση που θέλει νοσοκομείο. Προσέχουμε τα πρώιμα σημάδια (πονοκέφαλος, υψηλή θερμοκρασία δέρματος κτλ), προσφέρουμε μπόλικα υγρά, τηρούμε όλα τα μέτρα ηλιοπροστασίας και προσέχουμε ιδιαίτερα στο αυτοκίνητο.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!