tromaktiko: Σταυρός Θεσσαλονίκης: Σε λαϊκό προσκύνημα έως σήμερα η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Σταυρός Θεσσαλονίκης: Σε λαϊκό προσκύνημα έως σήμερα η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας



Μέχρι και σήμερα θα μείνει σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Οσίου Αυξεντίου Σταυρού Θεσσαλονίκης η...
θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, η οποία μεταφέρθηκε από το Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του δήμου Βόλβης που είχε και την πρωτοβουλία για την πρόσκληση και φιλοξενία της ιερής εικόνας, μαζί με τον γενικό πρόξενο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνισα Πάβιτς, συνόδευσαν το τιμητικό στρατιωτικό άγημα, που μετέφερε την ιερή εικόνα στον Ιερό Ναού Οσίου Αυξεντίου, όπου και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως και σήμερα 13 Αυγούστου 2017.

Μια από τις πιο ιερές εικόνες της Ορθοδοξίας και ιδιαίτερα του σλαβικού κόσμου, η Παναγία Τριχερούσα είναι το ιερό σύμβολο της Σερβικής Εκκλησίας, ενώ αποτελεί και την προστάτιδα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, το λεγόμενο Σέρβικο Μοναστήρι, στο οποίο βρίσκεται από τον 15ο αιώνα. Για τον λόγο αυτό, μαζί με τους Έλληνες πιστούς, πολλοί Ορθόδοξοι τουρίστες από τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα από τη Σερβία που παραθερίζουν στον Σταυρό, έσπευσαν για να προσκυνήσουν από τις πρώτες κιόλας ώρες.

Ο Σέρβος γενικός πρόξενος εξήρε την πρωτοβουλία του δήμου Βόλβης τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η κοινή ιστορία, θρησκεία και φιλία, που ενώνει Έλληνες και Σέρβους..

Η Παναγία η Τριχερούσα

Η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας αποτελεί μια από τις θαυματουργές απεικονίσεις της Θεοτόκου και η ιστορία της είναι μοναδική. Ονομάζεται «Τριχερούσα» καθώς στην εικόνα φαίνεται και ένα τρίτο –ασημένιο- χέρι.

Σύμφωνα με την Παράδοση η εικόνα αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος το έτος 705-715, πολέμιος των Εικονομάχων, συκοφαντήθηκε στον χαλίφη της Συρίας Ουάλιδ, που διέταξε να του κοπεί το δεξί χέρι. Ο Άγιος ικέτευσε την Παναγία να τον θεραπεύσει και όταν το πρωί ξύπνησε και είδε ότι το χέρι του είχε αποκατασταθεί, έβαλε αργυρό ομοίωμα του χεριού του κάτω από το αριστερό μέρος της Εικόνας της Παναγίας.

Ακολούθως, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γίνεται μοναχός στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Παλαιστίνη, μεταφέροντας την εικόνα μαζί του. Το έτος 1217 ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρηνός, υιός του Σέρβου βασιλέα Στεφάνου Νεμάνια, μεταφέρει την εικόνα στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Το έτος 1347, ο Σέρβος Κράλης Δρούσαν, τη μετακινεί ως ευλογία στη Σερβία και την τοποθετεί στην Ιερά Μονή Στουντενίτσης.

Η ιερή παράδοση αναφέρει ότι στις αρχές του 15ου αιώνα, λίγο πριν οι Τούρκοι καταλάβουν τη Σερβία, οι μοναχοί δένουν την εικόνα στη ράχη ενός γαϊδαράκου και αφήνουν το ζώο ελεύθερο, ώστε η Παναγία να το οδηγήσει. Με θαυματουργικό τρόπο, το ζώο κατέληξε στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, οδηγώντας εκεί την Παναγία Τριχερούσα, που θεωρείται σήμερα η Ηγουμένη-Πολιούχος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και Προστάτης του Σέρβικου Ορθόδοξου λαού.

Θεωρείται από τις πιο άριστα διατηρημένές παλαιές Βυζαντινές Εικόνες της Θεοτόκου, που φέρει χρυσό επικάλυμμα με επικολλημένους χιλιάδες πολύτιμους λίθους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!