tromaktiko: Ψεύτικα κεφτεδάκια με φακές και πλιγούρι

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Ψεύτικα κεφτεδάκια με φακές και πλιγούρι



Ένα ελαφρύ και γευστικό πιάτο που μας θυμίζει φθινόπωρο με πλούσια θερμιδική αξία, αλλά χαμηλό σε θερμίδες...

 Υλικά για 20 κεφτεδάκια:

• 2 φλιτζ. χοντρές φακές
• 4½ φλιτζ. νερό
• 1½ φλιτζ. πλιγούρι ψιλό
• 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 πρέζα αποξηραμένο δυόσμο
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα βράζουμε τις φακές με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τότε ρίχνουμε το πλιγούρι. Όταν η κατσαρόλα δεν έχει πια άλλα υγρά σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, μαϊντανό και δυόσμο.

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Το ρίχνουμε στις φακές. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.

Πλάθουμε τότε κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια. Τα αραδειάζουμε σε πιατέλα. Σερβίρουμε με ντιπ ταχινιού με ντιπ γιαουρτιού ή με ντιπ ντομάτας.

(*υπολογίζεται χωρίς το αλάτι της συνταγής)

 Διατροφικό Σχόλιο:

Ένα πραγματικά «έξυπνο» πιάτο που «παντρεύει» τη χαμηλή θερμιδική αξία με την υψηλή θρεπτική αξία. Ο συνδυασμός των οσπρίων (φακές) με τα δημητριακά (πλιγούρι) αποτελεί μία καλή εναλλακτική του κρέατος, καθώς σας εφοδιάζει με υψηλής βιολογικής αξία πρωτεΐνη, που αφομοιώνεται δηλαδή καλύτερα από τον ανθρώπινο…

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!