tromaktiko: Τζάστιν Γκάτλιν: H πτώση και η άνοδος του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Τζάστιν Γκάτλιν: H πτώση και η άνοδος του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο



Της Αργυρώς Μποζώνη
Όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον Γιουσέιν Μπολτ και για πολλούς λόγους. Ο μεγάλος σταρ του αθλητισμού θα έκανε το τελευταίο ...
κατοστάρι της καριέρας του. Οι ίδιοι οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να οργανώσουν μια μεγάλη γιορτή, αφού υπολόγιζαν σε νίκη του Μπολτ.

Μόλις 9.92 δευτερόλεπτα άλλαξαν μια ολόκληρη ιστορία και το σενάριο των Βρετανών διοργανωτών. Σε ένα εντελώς βουβό και παγωμένο από την έκπληξη στάδιο ο Γκάτλιν, κερδίζει τον Μπολτ που αποχαιρετά τα κουλουάρ και τη μεγάλη του ιστορία στο στίβο με ήττα. Ο κόσμος δε μπορούσε παρά να χειροκροτήσει τελικά τον Τζάστιν Γκάτλιν, τον οποίο αποδοκίμαζε όλες τις τελευταίες ημέρες με φοβερά γιουχαΐσματα. "Οι Αμερικανοί",  σχολίαζαν με έκπληξη σχεδόν οι ανταποκριτές "επανήλθαν με τις πρωτιές στα σπριντ".

Για το φόβο των αποδοκιμασιών η απονομή που ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τις 22:00 ώρα Ελλάδας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την έναρξη των απογευματινών αγωνισμάτων της ημέρας, ώστε να υπάρχει λιγότερος κόσμος στο στάδιο.

Σε όλη τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο για τον Αμερικανό που τιμωρήθηκε δύο φορές στο παρελθόν για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ. Φυσικά δεν ήταν και λίγες οι φορές που ο πρόεδρος της IAAF, ο Σεμπάστιαν Κόε σημείωνε ότι ο Γκάτλιν θα έπρεπε να τιμωρηθεί δια βίου. Ο Σεμπάστιαν Κόε, χρυσός ολυμπιονίκης σε Μόσχα και Λος Άντζελες στα 1.500μ.,  ένας θρύλος του βρετανικού αθλητισμού και πρόεδρος της IAAF, έκανε τελικά την απονομή του.
Για τον Γκάτλιν ήταν η πρώτη φορά που κοίταξε τον «αντίπαλό» του Γιουσέιν Μπολτ από το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Οι Κόουλμαν και Μπολτ από τη δεύτερη και τρίτη θέση χειροκροτούσαν κι αυτοί από το βάθρο, δείχνοντας τη συμπαράστασή τους στον Γκάτλιν, ο οποίος φανερά συγκινημένος, άκουσε μετά από 13 χρόνια και το χρυσό της Αθήνας τον αμερικανικό εθνικό ύμνο σε μεγάλη διοργάνωση για τα 100μ.

Ο Γκάτλιν πιάστηκε δυο φορές στο παρελθόν να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και είχε δυο τιμωρίες αποκλεισμού (2001 μονοετής και 2006 τετραετής) λόγω ντόπινγκ το 2010 για δεύτερη φορά. Ποινές συνολικά τεσσάρων ετών από τις οποίες πολύ. δύσκολα επιστρέφει ένας αθλητής στα πρωταθλήματα.

Στο Λονδίνο, ο 35χρονος σπρίντερ, ο γηραιότερος πια παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ., είχε να αντιμετωπίσει την εκκωφαντική γιούχα 10άδων χιλιάδων θεατών.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την απίστευτη  πίεση που δημιουργούσε η εξέδρα, και μετά την πρωτιά του στον τερματισμό ξέσπασε σε κλάματα, καλώντας τον κόσμο να σωπάσει φέρνοντας το δείκτη του χεριού του μπροστά από το στόμα. Ένα λεπτό αργότερα ο γονατίζει και υποκλίνεται μπροστά στον Γιουσέιν Μπολτ.

Ο Μπολτ δείχνοντας την αθλητική του κλάση, έσπευσε στις δηλώσεις του να επισημάνει πόσο άδικες ήταν οι αποδοκιμασίες, αλλά και να δεχτεί δημοσίως την ήττα του χωρίς δικαιολογίες, αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του νικητή. Η τεράστια κλάση του Γκάτλιν δοκιμάστηκε, ο ίδιος εγκλημάτισε και τιμωρήθηκε. Σήμερα είναι στα 35 του ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!